Srdce a zvon

Termín: 5. 12. 2022 - 31. 1. 2023

Místo konání: Telč

V Univerzitním centru Telč je veřejnosti přístupná výstava Srdce a zvon, jež je jedním z výstupů výzkumného a dokumentačního projektu „Kampanologické památky Vysočiny“, který realizovalo Muzeum Vysočiny Jihlava společně s Národním památkovým ústavem.

 

Výstava návštěvníkům přibližuje formou tematických panelů a vybraných trojrozměrných předmětů mimo jiné dějiny zvonařství a způsoby...
Kontakt
Univerzitní centrum Telč,
588 56 Telč
… návštěvníkům přibližuje formou tematických panelů a vybraných trojrozměrných předmětů mimo jiné dějiny zvonařství a způsoby dokumentace zvonů i jejich památkové ochrany. Seznamuje rovněž s výsledky vlastního několikaletého výzkumu, který byl zaměřen nejen na plošnou dokumentaci všech dochovaných zvonů a cimbálů v okresech Jihlava, Žďár nad Sázavou a Havlíčkův Brod, ale přináší i zcela nové poznatky o historické výrobě zvonů v Jihlavě, Velkém Meziříčí i novodobé produkci zvonů ve Žďárských strojírnách a slévárnách.   Mezi vystavenými předměty jsou ukázky starobylého cínového nádobí a zvonků a zvonů z různých historických období a použitých materiálů. Postup výroby zvonu je vyložen na panelu a zpředmětněn ukázkami surovin a modely výroby zvonové formy v reálné velikosti.   Výstavu si mohou zájemci zdarma prohlédnout od 5. prosince 2022 do 31. ledna 2023. Výstava je doplněná vánoční výzdobou s tématikou zvonů.