Jihlavský ježek ukrytý v papíru

Termín: 14. 12. 2022 - 28. 1. 2023 17:00 - 17:00

Místo konání: Jihlava

Jihlavský ježek ukrytý v papíru – filigrány jihlavské papírny ve Starých Horách.

 V Domě Gustava Mahlera bude ve středu 14. 12. 2022 v 17 hodin zahájena vernisáží výstava věnovaná filigránům, historii jihlavské papírny a papírnickým rodům Freyových a Hellerových.

Kontakt
Znojemská 4,
586 01 Jihlava
49.393616, 15.591307Mapa

Výstavu připravila restaurátorka Moravského zemského archivu v Brně – Státního okresního archivu Jihlava Ing. Marie Benešová ve spolupráci s kolegy. Výstava o jihlavském papíru vychází z vědeckého záměru s názvem „Atlas filigránů z papírů vzniklých na Jihlavsku v 16. století“, který je realizován ve Státním okresním archivu Jihlava. Výstava shrnuje historii tzv. bílého řemesla v Jihlavě i jejím okolí. Některá kritéria papírenské výroby jsou pojata ve větší šíři, aby návštěvník pochopil, jak spolu vše souvisí, a nalezl odpovědi na otázky: Proč filigrán vznikl až po dvanácti stoletích výroby papíru? Proč v Evropě? Jak se ustaloval formát papíru, a tedy i formát knihy? A kde se v knize může filigrán nacházet?

Zapomenuto nebude ani na slavný rod Freyů, který se zasloužil o výrobu papíru v Jihlavě ve Starých Horách (německy Altenberg) a papír s ukrytým ježkem proslavil daleko za hranicemi českých zemí.

Jádrem celé výstavy je ukázka překreslených filigránů z jihlavských papírů, které se dochovaly ve zdejším archivu, a nejen v něm. Ježci jsou zobrazováni samotní, s šestilistým květem nebo ve čtvrceném erbu spolu s českým lvem. 

Na výstavě je možné zhlédnout i ukázky historických a novodobých papírů s filigrány včetně ukázky uměleckého filigránu z papírny ve Fabrianu v Itálii.