Zdeněk Šplíchal

Termín: 4. 4. - 18. 6. 2023

Místo konání: Jihlava

Zdeněk Šplíchal - Klid v neklidu.

Kurátor: Mgr. Petr Štěpán

V Domě Gustava Mahlera v Jihlavě představí svoji nejnovější tvorbu známý třebíčský výtvarník Zdeněk Šplíchal (*1948), spoluzakladatel umělecké Skupiny 4 a aktivní člen dalších významných výtvarných spolků. Téměř celý svůj život zasvětil především grafice, samostatně vystavuje od roku 1980. Jeho rozsáhlé dílo je zastoupené jak v českých, tak zahraničních galeriích i v soukromých sbírkách. K nejvýznamějším realizacím v regionu patří plastiky ''Trnková koruna'' a ''Církev'' v bazilice sv. Prokopa v Třebíči, dále Památník ThDr. Josefa Zvěřiny ve Stříteži u Třebíče a pamětní deska na dům v Třebíči, kde žil výtvarník Ladislav Novák, jenž Šplíchala velmi ovlivnil.

Jihlavskou výstavou s názvem ''Klid v neklidu'' autor umělecky reaguje na nepotěšitelné události posledních let - ve společnosti, ale i v přírodě. Abstraktní tvorba je usazena do autorovy melancholické kulturní krajiny, je spjata s Vysočinou, ale svým duchovním zaměřením se Šplíchal neomezuje, naopak překračuje hranice zvyklostí a snaží se objevit nové souvislosti. ''Klid v neklidu'' vyjadřuje statičnost i dynamiku, světlo i tmu, vodu i oheň, ve výtvarném umění pak známý souzvuk Řádu a Chaosu...

Zdeněk Šplíchal tvoří v rozsáhlých cyklech, které na sebe často navazují. Převládají motivy přírodní a duchovní. Často do svého obrazu pojme všechny síly a živly světa. Potom jsou jeho obrazy téměř alchymistické... Názvy děl se snaží postihnout alespoň základní myšlenku. Na jihlavské výstavě jsou tak k vidění díla z intimních cyklů ''Vrstvení'', ''Krajina v ohrožení'', ''Vrstvení snů a myšlenek'', ''Vegetace'' aj., ve kterých můžeme tušit horizont, zemi, dynamické vrstvy i kresebný rej rostlin.

Koncepce výstavy v Domě Gustava Mahlera otevřela další možnou uměleckou inspiraci, vazbu na světově proslulé rakouské krajany pocházející z Vysočiny. Pro jihlavskou výstavu tak vznikla díla přímo inspirovaná Mahlerovou symfonií ''Píseň o zemi''. Převládá v nich světlo a vzdušnost - tak jako je tomu v Mahlerových fantaskních hudebních krajinách, kde můžeme tušit lesk korutanských jezer a závratě dolomitských útvarů.

Výstava je doprovodnou akcí letošního 23. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Mahler Jihlava - Hudba tisíců.

Vernisáž výstavy se uskuteční v úterý 4. dubna 2023 v 17 hodin.

Hudební úvod: saxofonové kvarteto žáků ZUŠ Jihlava (Adéla Kittlerová, Štěpán Svárovský, Václav Vorálek a Matěj Roubal, třída A. Veselého).

Otevírací hodiny: út-ne 9-12, 12:30-17

 

Kontakt
Znojemská 4,
586 01 Jihlava
49.393616, 15.591307Mapa