Výstava Pavla „Sysla“ Kirschnera a Pavla Hlaváče

Termín: 12. 4. - 4. 6. 2023

Místo konání: Třebíč

Od 13. 4. mohou návštěvníci Výstavní síně Předzámčí zhlédnout výstavu obrazů výtvarníků Pavla „Sysla“ Kirschnera a Pavla Hlaváče s názvem Panelák v autobusu.

Pavel „Sysel“ Kirschner se narodil roku 1960 v Praze, kde vyrůstal a na přelomu 70. a 80. let se aktivně připojil ke společnosti undergroundu. V 90. letech se přesunul do Vídně, kde se po roce 2006 usadil, tvořil a hojně vystavoval. Nyní žije v Meziříčku na Skalákově mlýně. Výtvarné činnosti se věnuje od poloviny 80. let, kdy jej ovlivnily dvě významné osobnosti. Předně to byl akademický malíř Jaroslav Mayer, který jej seznámil se základy malířství a naučil různé výtvarné techniky. Druhou osobností pak byl Magor Jirous, který jej ve výtvarné činnosti výrazně podporoval a později mu zahajoval i některé jeho vídeňské výstavy. Sysel maluje kombinovanou technikou, stěžejní je pro něj především pointilismus – metoda tečkování.

Pavel Hlaváč se narodil roku 1951 v Třebíči, kde tvoří a žije dodnes. Věnuje se rovněž muzice. Hrával v třebíčských rockových kapelách na kytaru a basu, je známý i jako bluesman. Malování jej zajímalo od dětství, ale aktivně se k této činnosti vrátil až o mnoho let později. První obrázky vystavoval až ve čtyřiceti letech na společné výstavě v rámci hudebního festivalu Zámostí. Od té doby ve výtvarné činnosti aktivně pokračuje. Vystavoval v Třebíči, Žďáru nad Sázavou, Blatné, Velkém Meziříčí, Dačicích, Brtnici a ve Vídni. Jeho výtvarná technika spočívá ve vrstvení laků a následném probrušování.

Oba výtvarníky pojí přátelství, které vzniklo ve Vídni, kde oba vystavovali. Později založili výtvarnou skupinu „FOR ART“, společně s Jitkou Fischerovou a Marcelou Mare. Skupina měla společnou výstavu v Dačicích a na Skalákově mlýně v Meziříčku.

Vernisáž výstavy proběhne ve středu 12. 4. v 17 hodin ve Výstavní síni Předzámčí. Na vernisáži zahraje kapela Hlaváč a Co. Výstava bude přístupná do 4. 6. 2023.

Kontakt
Zámek 1,
674 01 Třebíč
49.217312, 15.873155Mapa