Zámecký sklářský den

Termín: 3. 6. 10:00 - 17:00

Místo konání: Světlá nad Sázavou

Tradiční sklářské slavnosti začínají 2. června 2023 již 9. ročníkem Mistrovství světa v broušení skla, které organizuje významná světelská sklářská firma Bomma.

Kontakt
Zámecká 1,
582 91 Světlá nad Sázavou
49.667534, 15.407324Mapa

Toto mistrovství vyvrcholí v pátek v zámeckém rytířském sále vyhlášením vítězů světového klání. Od té chvíle budou vítězná díla součástí zámeckých expozic přístupných nejen odbornému publiku, ale i široké veřejnosti.

Zámek Světlá dlouhodobě podporuje sklářské řemeslo, proto jsme se rozhodli navázat na tradici a u příležitosti mistrovství světa v broušení skla uspořádat sklářský jarmark.

Účast přislíbilo více než 20 výrobců skla a sklářských mistrů, kteří představí své produkty na zámeckém nádvoří. Téměř všichni budou prezentovat před očima návštěvníků své produkty, ale dokonce i nabídnou píšťalu k vyfouknutí vlastního díla nebo k jeho namalování, broušení, rytí, atd.

Zkrátka jarmark se vším všudy.

Dost důvodů, proč se do Světlé vypravit právě 3. června?


Pokud stále ještě ne, tak v zámeckém parku teď rozkvétají rhododendrony, což je také pádný důvod, stejně jako další nově otevřená kuriozita – zámecká oranžérie s papoušky a rybičkami v jezírku, s desítkami rostlin ve skleníku a premiéru budou mít další nově zrekonstruované sály – včetně hudebního salonu.

Za zmínku stojí i stále ještě novotou vonící koloniál a vetešnictví, na kterém se ve spolupráci s naším zámkem podílel i slavný vetešník a zámecký pán pan Kuře ze zámku Martinice.

A snad poslední, ale nikoliv nepodstatný důvod k návštěvě – v kavárně Zámecká na nádvoří grilujeme, udíme, prodáváme skvělé zákusky a kávu, čepujeme pivo a užíváme si jedinečnou atmosféru zámeckého nádvoří.

Přijďte také. Těšíme se na Vaši návštěvu.