Rozhledna Horní les u Rovečného

Na Svrateckou hornatinu se může podívat každý, kdo vystoupá 201 schodů na rozhlednu Horní les na Žďársku.

Kontakt

Obec Rovečné
Rovečné
59265 Rovečné
region Žďár nad Sázavou
CZ00295281
49.590794, 16.341040Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Kopec Horní les v nadmořské výšce 774,3 metru severozápadně od Rovečného a jižně od Nyklovic je nejvýznamnějším bodem přírodního parku Svratecká hornatina.
Historie rozhleden na tomto kopci je téměř dvousetletá. Ta současná měří 59 metrů, její pata je devět metrů pod její úrovní. Každý návštěvník vystoupá po kruhovém schodišti na ochoz, ocitne se 38 metrů nad zemí a ve výšce 803 metrů nad mořem. Zdolat musí 201 schodů.

K rozhledně lze dojít po modré turistické značce vedoucí z Víru do Svojanova a po červené z Olešnice na Moravě. Motorizovaným návštěvníkům poslouží parkoviště v Rovečném a pokračovat mohou pěšky polní cestou směrem k vrcholu.

V nejbližším okolí je možné spatřit kromě okolních obcí i zříceninu hradu Zubštejna, část Bystřice nad Pernštejnem a hladinu přehrady Vír.

Mezi vzdálenější místa viditelná z ochozu patří letiště v Poličce, TV vysílač Kojál, rozhledna u Veselice v Moravském krasu, údolí Svratky, Harusův kopec u Nového Města na Moravě, Buchtův kopec, Daňkovice nebo masív Devíti skal. Za ideálních podmínek je možné spatřit dokonce páru z jaderné elektrárny v Dukovanech, ale i Jeseníky, nejvyšší horu Moravy (Praděd) a vzácně i Krkonoše.

Foto: archiv Vysočina Tourism, virtuální prohlídka

Videogalerie

Přílohy a materiály
  • 15. dubna – 15. října