Vyhlídková věž sv. Ducha Telč

Nejstarší dochovanou stavební památkou v renesanční Telči je pozdně románská věz sv. Ducha. Její kostel sloužil krátce jako divadlo a nyní patří Českobratrské církvi evangelické.

Kontakt

Turistické informační centrum Městského úřadu Telč
náměstí Zachariáše z Hradce 10
58856 Telč
region Jihlava
49.183048, 15.454716Mapa
Volné pokoje
Období: léto

Kostel sv. Ducha v Telči na Jihlavsku byl postaven těsně k tamní věži, která měla ještě další funkce, jako obranu, reprezentaci a zvonici. Je pozdně románská a vysoká 49 metrů. Od roku 1993 je přístupná a nabízí zajímavý pohled na historické jádro města. V roce 2018 měnili kompletně střechu. Ve věži je nová interaktivní expozice, stálá výstava obrazů Jana Křena a archeologická expozice nálezů objevených při její rekonstrukci.

Původní půdorys románského kostela a zeměpanského dvorce nelze určit. První zmínky pochází z roku 1414, kdy tu páni z Hradce zřídili špitál. A o několik let později byl kostel přestavěný do dnešní gotické podoby. Během působení Josefa II. kostel uzavřeli a přeměnili na skladitě a o sto let později byl opuštěný kostel přestavěn na městské divadlo. Ten fungoval až do roku 1920. Od té doby slouží Českobratrské církvi evangelické.

Mezi žebry klenby jsou fresky čtyř evangelistů. V apsidě i lodi se nacházejí původní okna s rozmanitým provedením kružeb, mezi apsidou a lodí kostela se nachází gotický triumfální oblouk. V hlavní ose klenby apsidy se zachovaly zbytky polychromie – znak pánů z Hradce, tedy pětilistá růže, a monogram M.

Foto: archiv Vysočina Tourism, město Telč

Otevírací doba:

březen, duben, květen : po domluvě v infocentru

červen - září: úterý – neděle: 10:00 – 12:00 a 13:00 – 17:00

Videogalerie