Akciový pivovar Dalešice

Jeden z nejznámějších pivovarů na Vysočině je akciový pivovar v Dalešicích. Pivovar nabízí návštěvníkům tři prohlídkové okruhy pivovarského muzea a samozřejmě zde nechybí ochutnávka piva přímo ve sklepě.

Kontakt

Akciový pivovar Dalešice, a. s.
Dalešice 71
67554 Dalešice
region Třebíč
49.130875, 16.079889Mapa
Volné pokoje

Písemně je pivovar doložen z roku 1609, kdy byl majitelem Jiří z Náchoda. Jeden z nejmodernějších pivovarů se z něj stal za dob barona Antona Drehera, který ho koupil v roce 1882. Jeho rodině byl ale zabaven při pozemkové reformě za první republiky.

Podílníkem ve výrobě se stal Starobrněnský pivovar a po druhé světové válce zase patřil Jihomoravským pivovarům. V srpnu 1977 byla uvařena poslední várka piva a pivovar byl uzavřen. Od té doby pivovar chátral. V roce 1980 pak v něm točil Jiří Menzel svůj film Postřižiny. Až v roce 1999 jej získali v dražbě nynější majitelé, kteří se snažili a snaží, aby uvedli pivovar do podoby, jakou měl ve 20. letech minulého století a obnovili výrobu piva.

Tři prohlídkové okruhy nabízí výlet do minulosti, moderní varnu a také ochutnávku místního piva. Při konkrétním termínu a u většího počtu osob je lepší rezervace udělat předem. V létě se zde promítají filmy v letním kině a pořádají se také koncerty a festivaly. 

Prohlídkové okruhy

  • Muzeum rakousko-uherského pivovarnictví – historická část pivovaru aktuálně po rekonstrukci
  • Nový provoz – současná výroba piva, středověké sklepy
  • Nový provoz a ochutnávka piva – navíc ochutnávka přímo ve sklepě

Foto: pivovardalesice.cz

Otevírací doba:

Pondělí - Neděle: 8:00 - 20:00

Videogalerie