Pivovar Jihlava

Už od roku 1860 se podle tradičních receptur vaří v Jihlavě pivo. V tomto roce totiž začal fungovat pivovar, který navazoval na místní historii pivovarnictví.

Kontakt

Vrchlického, 2
58601 Jihlava 1
region Jihlava
49.397308, 15.582527Mapa
Volné pokoje

O tom, že se v Jihlavě vařilo pivo, je písemná zmínka už z 14. století. Právo várečné se už postupně rozšiřovalo. Ve středověku bylo ve městě registrováno 123 právovárečných domů. V 16. století vznikl z volného sdružení sladovníků a pivovarníků sladovnický cech. O kvalitě jihlavského piva svědčí skutečnost, že bylo zasíláno Ladislavu Pohrobkovi, arcivévodovi Karlu Štýrskému či vídeňskému císařskému dvoru.  Nakonec byl v polovině 19. století otevřený nový pivovar. Od založení patřil německým majitelům a po válce byl znárodněn. Privatizací se v roce 1995 vrátil soukromému vlastníkovi, který zadlužený pivovar převedl na management. Kolem milénia získala ve společnosti většinový podíl belgická společnost a o osm let později pivovar koupila česká pivovarnická společnost Pivovary Lobkowicz Group. Při výrobě piva je používána tradiční receptura.

Zájemci mohou absolvovat exkurzi do pivovaru, na kterou je třeba se objednat předem. Prohlídky se konají dle dohody každý den kromě neděle. V areálu je také podniková prodejna a restaurace. 

Foto:  Pivovar Ježek, faceboo.com/pivovarjezek

Vybavení

  • Bezbariérový přístup