Od pramene řeky Jihlavy do sklárny Janštejn

Zveme vás do jihozápadní části Vysočiny, kde pod Javořicí leží obec Horní Dubenky. Na 11 km trase nabízí tato obec několik zajímavých zastavení.

Kontakt

Sídliště Janštejn
58852 Horní Dubenky
region Jihlava
Období: léto


Z železniční stanice Jihlávka se vydáme do Chadimova mlýna. V tamější expozici si můžou návštěvníci prohlédnout dobové zařízení mlýna, jehož první zmínka pochází již od roku 1508. Majitelé mlýna dnes provozují i rodinnou ekofarmu s ubytováním a kempem.

Po necelém kilometru míjíme Žižkův kámen, připomínající bitvu husitských vojsk s vojsky Jana z Telče v roce 1423 a mírným stoupáním pokračujeme až ke sklárně Janštejn. Ta patří mezi největší výrobce ručně foukaných skleněných částí svítidel v České republice a je také výrobce originálního skla BROKISGLASS, vyráběného metodou upcyklace odpadního skla ze skláren.

Mírným klesáním pokračujeme po Březinově cestě do Horních Dubenek, kde nás v místním pivovaru čeká příjemná odměna v podobě Javořického ležáku z rodinného pivovaru Kozlíček. Občerstvení nabízí i stylové Bistrot de Papa, které připravuje speciality francouzské kuchyně.

Březinova cesta nás podél rybníku Bor dovede do Jihlávky se zajímavou katolickou a evangelickou zvoničkou. U turistického rozcestníku odbočíme na naučnou stezku K pramenům Počátek, která nás dovede až k pramenu řeky Jihlavy

Nebyla nalezena žádna položka.