Hrad Roštejn

Na hradě Roštejn myslí i na malé výletníky. Pro děti připravili několik aktivit spojených s návštěvou hradu. Zkuste cestou stopovat zvířátka nebo si v předhradí zahrajte Na obrazy a Na slepého umělce. Vytisknout si k tomu můžete různé pracovní listy.

Kontakt

Muzeum Vysočiny Jihlava
Doupě 1
58856 Telč
region Jihlava
49.251965, 15.426122Mapa
Období: léto

Historie pro celou rodinu

Brány Roštejna se výletníkům otevírají od dubna do října. K hradu se dá dorazit na kole, autem i pěšky. Vybírat můžete ze dvou okruhů.

Klasický okruh „Lovecké sídlo v proměnách dějin“ se bude líbit starším dětem. Prohlédnete si, jak panstvo hodovalo, kde se připravovala jídla nebo jak vypadaly pánský salon, pracovna a sklepení. 

Volný okruh „Příroda, lovectví a myslivost“ je zaměřený na rodiny s dětmi a je přístupný bez průvodce. Vede po hradních ochozech a vypráví o myslivosti, rostlinách, zvířatech a okolních lesích. Nejmenší návštěvníci se při prohlídce jistě rádi zastaví v herně U Zvídavé lišky. 

Děti bude bavit i dobrodružství v podobě výpravy na vyhlídkovou věž. Z ní je při hezkém počasí vidět nejen blízké okolí, ale také přes 300 km vzdálené Alpy.

Hry a pracovní listy pro děti

Znáte to – když vyrazíte na výlet, musíte pro děti vymýšlet pořád nějakou zábavu, aby se nenudily a nezlobily. Cestou na Roštejn ale nic vymýšlet nemusíte. Nápady na tematické aktivity s návodem a pracovními listy k vytisknutí jsou připravené na webových stránkách hradu v záložce Roštejn dětem. Po cestě si můžete zahrát Na stopaře, Na jelena nebo Na medvěda. Na nádvoří pak třeba Na obrazy a Na slepého umělce. 

Na webu najdete také dvě krátké pověsti. Ty dětem přečtěte třeba během dlouhé cesty na hrad. První vypráví o tom, jak čert stavěl Roštejn, druhá je o loupeživém rytíři.

Foto: archiv Kraje Vysočina, archiv Vysočina Tourism, Vladimír Kunc, Libor Blažek

Otevírací doba:

Duben: 27., 28. 4. a 30. 4. 10:00 - 12:00 13:00 - 17:00

Červen, červenec, srpen: mimo pondělí: 9:00 – 18:00

Květen, září: mimo pondělí: 10:00 – 17:00
Říjen: sobota, neděle, svátky: 10:00 – 17:00

 

Videogalerie

Nebyla nalezena žádna položka.