Centrum Eden Bystřice

Horácká vesnice s hospodářskými zvířaty, panské bydlení, ukázky řemesel, poklady z půdy, ekopavilon a mnoho dalšího. Centrum Eden je malým rájem pro všechny zvídálky, kteří rádi poznávají věci kolem sebe.

Kontakt

49.515694, 16.247696Mapa
Období: léto

Od minulosti k budoucnosti

Říká se, že na Vysočině je to trochu jako na prázdninách u babičky. V Centru Eden v Bystřici to platí dvojnásob. Děti se tu dozví, jak žili lidé na vsi v 19. století, jak hospodařili a jaká povolání vykonávali. Kromě minulosti se seznámí také se současnými technologiemi ve speciálním ekopavilonu.

Mottem centra je propojení minulosti, současnosti a budoucnosti. Nabízí inspiraci, zábavu pro děti a dospělé i vzdělání a poučení. Nebojte, žádná nuda vás tu nečeká, naopak si vše osaháte, očicháte, ochutnáte, se vším si pohrajete a hodně si toho také vyzkoušíte a vyrobíte vlastníma rukama.

Co podniknout v Centru Eden? 

Na Panském dvoře v srdci Centra Eden můžete navštívit několik zajímavých míst. V lékárně se naučíte, kterou léčivou bylinku používaly naše (pra pra) babičky na ten který neduh. V hlavní budově najdete ukázku panského bydlení z roku 1830 a hned v sousedství prozkoumáte moštárnu, pivovar, stolárnu a kovárnu. 

Horácká vesnice je bohatá na řemesla a zvířátka. Nakoukněte do stavení tkalce, mlynáře, babky kořenářky, hrnčíře a včelaře. Nebo se podívejte na babiččin dvoreček se slepicemi, husami, kozami a dalšími hospodářskými zvířaty. Bez obav si je můžete pohladit a vlézt k nim do výběhu.

V ekopavilonu se dozvíte více o současných i budoucích technologiích. Přijdete na kloub tomu, jak funguje tepelné čerpadlo nebo zjistíte, jakou výhřevnost má krb v rodinném domě. 

TIP: Každý měsíc v Centru Eden probíhá nějaká akce – třeba Slavnosti brambor, Den koní a rytířský turnaj, bleší trhy, Hubertova jízda, Mikuláš a další. Podívejte se na kalendář akcí a dorazte. Stojí to za to!

Foto: archiv Centra Eden, facebook.com/centrumeden

Nebyla nalezena žádna položka.