Muzeum Aleše Hrdličky Humpolec

Naučná, zábavná a interaktivní. Taková je po své proměně antropologická expozice v humpoleckém Muzeu Dr. Aleše Hrdličky. Součástí muzea jsou také národopisné sbírky a výstava loutek.

Kontakt

Městské kulturní a informační středisko v Humpolci
Horní náměstí 273
39601 Humpolec
region Pelhřimov
69538549
49.541351, 15.359590Mapa
Volné pokoje
Období: léto

Vše o člověku – od biologie po kulturu

Interaktivní antropologická expozice je nově zpřístupněná od června 2019. Návštěvníkům přiblíží anatomii, genetiku a vývoj člověka. Mezi exponáty vyniká například socha neandrtálce v životní velikosti, obří model ucha nebo model srdce. Obdivovat tu budete také kosterní nálezy našich vzdálených předků a Hrdličkovu expozici – pracovnu dr. Aleše Hrdličky a indiánskou vesničku se Siuxem, Apačem a Čerokí.

Národopisná expozice vypráví příběh o tom, jak se žilo různým vrstvám v 19. století. Prohlédnout si můžete měšťanský pokoj a selskou jizbu. Nechybí ani ukázky krásných lidových krojů, obřadních rouch a modelů starých lidových staveb.

Výstava loutek bude bavit zejména nejmenší návštěvníky. Na okruhu je připraveno celkem 10 pohádkových scén, ve kterých vystupuje 60 různých marionet. K vidění jsou i staré loutky od místního řezbáře z let 1920–1930. Nejoblíbenější částí výstavy je hrací koutek s maňásky, ve kterém si děti mohou pohrát. 

Expozice s názvem Jak se žilo, tak se šilo vám přiblíží práci švadlen a ševců v domácím prostředí. Zjistíte, že v jedné místnosti se kdysi vařilo, jedlo, odpočívalo i vykonávalo řemeslo. K vidění je tu spousta ševcovských nástrojů, šicích strojů a starých žehliček. 

Foto: Jitka Mattyašovská, archiv MeKIS Humpolec, Vysočina Tourism

Videogalerie