Hrad Lipnice – dětská volná prohlídka

Touláte se rádi po českých hradech a zámcích? Na Lipnici přenesete svou vášeň i na děti. Pro ně je tu připravena volná prohlídka a mnoho zábavných aktivit spojených se zkoumáním historie. 

Kontakt

Národní památkový ústav
Lipnice nad Sázavou 1
58232 Lipnice nad Sázavou
region Havlíčkův Brod
49.614136, 15.413143Mapa
Volné pokoje
Období: léto

Kouzelná, klidná a zábavná Lipnice

Monumentální středověká architektura, parádní výhled do kraje, prohlídka interiérů nebo lukostřelba. To všechno na vás čeká za hradbami jednoho z nejmohutnějších českých šlechtických hradů. 

Pokud na Lipnici vyrážíte s dětmi, můžete zvolit volnou prohlídku. Na pokladně dostanete tištěného průvodce, takže si vše projdete vlastním tempem. Nebudete se muset bát, že by vaši malí nezbedové skotačením rušili ostatní návštěvníky. 

Splňte hradní bobříky

Během prohlídky můžete s dětmi plnit hradní bobříky – jde o úkoly připravené ve spolupráci s českými skauty. Stačí si vyzvednout kartičku s pravidly a pokyny – k dostání je na pokladně. Každý, kdo nasbírá všech sedm bobříků, dostane na konci prohlídky malou odměnu.

Součástí okruhu je i výstava Cesta rytířských ctností ve věži Samsonu. Během hry, při které je třeba roztočit stůl s mečem, se seznámíte s celkem sedmi ctnostmi, které by měl mít každý správný rytíř. Z ochozu věže budete mít navíc parádní výhled na Posázaví. 

Prohlídková trasa vás zavede také do archeologické expozice, do zbrojnice a do kaple. 

TIP: Na hradě se během roku konají různé kulturní akce. Zejména v létě ožívá nádvoří vystoupením divadelních spolků, šermířů a hudebních skupin. Nechybí ani historické trhy. Jen kousek od hradu je otevřeno dětské hřiště s pískovištěm, prolézačkami, domečkem a skluzavkou.

Foto: archiv Vysočina Tourism, Vladimír Kunc, J. Trachtulec, Aleš Motejl

Otevírací doba:

duben: sobota a neděle: 10:00 – 15:00
květen a červen: úterý – pátek: 10:00 – 15:00, 
                                 sobota a neděle: 10:00 – 16:00
červenec, srpen: úterý – neděle: 9:00 – 17:00
září, říjen: sobota a neděle: 10:00 – 15:00

 

Videogalerie