Synagoga Nová Cerekev

Jako jediná zachovalá synagoga svého druhu ve střední Evropě je ta v Nové Cerekvi. Patří mezi nejzajímavější židovské stavby na Vysočině.

Kontakt

Městys Nová Cerekev
Nová Cerekev 276
39415 Nová Cerekev
region Pelhřimov
49.418297, 15.118982Mapa
Volné pokoje
Období: léto

První modlitebna byla v Nové Cerekvi už v roce 1693, ale novou synagogu, tentokrát už ne dřevěnou, si vybudovali v roce 1855. Šlo o chrám ve stylu halového trojlodí v babylonsko-asyrském stylu. Projektoval ho pelhřimovský architekt Štěpán Walser. Synagoga je postavená v novorománském stylu s orientálními prvky. Má široké rizalitové věžicecimbuřím a hodinami v západním průčelí. Vevnitř se nachází předsíň, trojlodí a apsida. Před ní je umístěn mezi dvěma sloupy vysoký klasicistní svatostánek s deskami Desatera a biblickým citátem Svatý, svatý, svatý Hospodin zástupů, celá země je plna slávy jeho. Světlý interiér je ze tří stran obklopen ženskými galeriemi na masivních hranolových pilířích.

Po deportaci cerekevských Židů byl ze synagogy sklad jejich nábytku a poté jako sklad kartáčoven. Po revoluci ji koupil soukromý podnikatel, ale chátrala dál. O osm let později synagogu koupila Židovská obec v Praze. Začaly dlouhodobé rekonstrukce, až se budova otevřela 2014 veřejnosti.

Díky výborné akustice se v synagoze pořádají různé koncerty a lze navštívit i stálou expozici Architektura synagog v českých zemích. Zprostředkovává představu o původním kulturním poslání synagog jako center náboženského, vzdělávacího a společenského života židovských komunit.

Foto: Městys Nová Cerekev, m - ARK

Otevírací doba:

Otevírací doba (1.6.-30.9.)

červen – září: kromě pondělí: 9:00 – 12:00 a 13:00 – 17:00
říjen – květen: po telefonické domluvě

Videogalerie