Židovská čtvrť a hřbitov Puklice

Po vyhnání se Židé usadili také v nedalekých Puklicích, kde bylo celkem 14 domů, čtyři masné krámy a malá synagoga.

Kontakt

Obecní úřad Puklice
Puklice
58831 Puklice
region Jihlava
49.362328, 15.652511Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

První Židé se v Puklicích na Jihlavsku usadili v roce 1425. Za obchodem stále docházeli do Jihlavy. Jejich domy se soustředili ve středovýchodní části Dolní obce. Celek je v urbanistickém pojetí zachován, zbořeny byly jen dva domy při výstavbě samoobsluhy, jednotlivá stavení však byla upravena a modernizována.

První zmínka o synagoze je z roku 1722 a šlo o úpravu jednoho domu na modlitebnu s barokními klenbami v podkroví. Tehdy to byla nejstarší synagoga na Moravě. V přízemí domu byla situována rituální pekárna a školní učebna, po schodech do patra byla přístupna modlitebna pro muže, zamřížovaným oknem propojená s drobnou místností pro ženy. V roce 1927 tehdy už nábožensky nevyužívanou budovu koupil Salomon Kohn a zřídil zde skladiště a sýpku. Po válce byl templ přestavěn na obytný dům.

Místní židovský hřbitov je považován za jeden z nejstarších na Moravě. Nejstarší náhrobní kámen má letopočet 1426. Někdy se uvádí i rok 1421, ale pravděpodobnější je rok 1426, kterému se připisuje vyhnání židů z Jihlavy. Nejstarší čitelný náhrobek je z roku 1699. Stávala tu márnice a také hřbitovní zeď se dochovala pouze ve fragmentech. Dnes jsou jednotlivé náhrobky opravené a postavené.