Kostel sv. Markéty Jaroměřice nad Rokytnou

Kostel svaté Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou je právem nazýván barokní perlou Vysočiny.

Kostel tvoří se zámkem komplex a od roku 2002 je zapsán mezi národní kulturní památky. Od roku 2019 do roku 2022 kostel prošel opravou, která znamenala jeho záchranu.

Kontakt

Římskokatolická farnost Jaroměřice nad Rokytnou
Helfertova 133
67551 Jaroměřice nad Rokytnou
region Třebíč
49.093716, 15.891350Mapa
Volné pokoje
Období: léto


Celé toto mistrovské dílo vzniklo na začátku 18. století v období vrcholného baroka. Nebyla to ale prvotní podoba kostela. Před barokní přestavbou se zde nacházel malý renesanční kostel, který roku 1631 do základů vyhořel. Žár požáru byl tak velký,
že roztavil i zvony ve věži. Tehdy lidé z Jaroměřic kostel sami do 50 let opravili.


Roku 1700 se panství Jaroměřic ujímá Jan Adam z Questenberka a zahajuje přestavbu kostela s myšlenkou vytvořit nejkrásnější barokní kostel v okolí. Inspiraci hrabě našel při své cestě po Evropě, na které si zamiloval Francii a Versailles. Stavbu kostela však zásadně poznamenal nedostatek financí, proto už v průběhu stavby byl hrabě nucen slevovat ze svých představ a volit levnější varianty.


Kostel byl vysvěcen roku 1739 s nedostavěnou jižní věží. Úplné dokončení stavby proběhlo až roku 1782, kdy byl kostel dostavěn co nejjednodušeji. Postupem času ale kostel začal vyžadovat náročnou údržbu, což nakonec dospělo k velké opravě v 60. – 80. letech 20. století, o kterou se nejvíce zasloužil zdejší děkan Václav Küchler, který v kostele působil 40 let.


I přes všechny opravy se však nedařilo zastavit chátrání stavby a stav kostela se stále zhoršoval. A proto bylo nutné v letech 2019–2022 zahájit druhou velkou opravu, která kostel uvedla opět do výborného stavu.
Po poslední opravě byla přidána díla mistra Otmara Olivy, které můžete vidět v rámci prohlídek (křtitelnice, ambon, oltář a věčné světlo). Nejvzácnější a nejkrásnější částí kostela je stropní freska o rozloze 450 m2. Autorem této fresky je Karel František Antonín Tepper, který zde vymaloval nebe svatých mučedníků. Vrcholem fresky je Boží Oko v lucerně, které je 44 metrů vysoko. Boží oko je dílem akademického malíře mistra Jana Knora.


Trasa A: severní boční chodba, hlavní loď, stará zákristie, místnost za hlavním oltářním obrazem, oratoř, boční kůry, hlavní kůr s varhanami

Trasa B: všechny bezbariérové prostory, hlavní loď, boční chodby, zázemí kostela a venkovní terasa
Vstup do lodi kostela bez průvodce: Hlavní loď kostela s informačním textem o kostele
Po opravě se zpřístupnila i vyhlídková věž.

Foto: Jakub Mertl

Videogalerie