Moravské okresní město Třebíč se může pyšnit památkami zapsanými na Seznam světového dědictví UNESCO. Za návštěvu stojí bazilika i židovská čtvrť.

Kontakt

Turistické informační centrum Třebíč - Národní dům
Karlovo náměstí 47
67401 Třebíč 1
region Třebíč
49.214924, 15.881657Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Počátky Třebíče jsou spojené se založením benediktinského kláštera roku 1101. První dochovaná listina je z roku 1277 a město mělo strategickou polohou na řece Jihlavě. Přelomem v bohaté historii města byl rok 1468, kdy bylo téměř zničeno za česko-uherské války, přesto některé domy stále nesou renesanční znaky. Další podobu města pak ovlivňovaly hlavně požáry.

Významnou památkou ve městě je románsko-gotický křesťanský kostel se zámkem. Sama bazilika sv. Prokopa figuruje na seznamu UNESCO. Stejně tak je na něj zapsaná tamní židovská čtvrť, kterou tvoří soubor 123 dochovaných domů, které doplňují objekty bývalých židovských institucí – radnice, rabinátu, chudobince, nemocnice a školy. Skutečnými perlami židovské čtvrti jsou dvě synagogy. Židovský hřbitov je jedním z největších v zemi a je na něm zhruba tisíc hrobů, z nichž nejstarší je z roku 1625.

Rozloha třebíčského Karlova náměstí je větší než dva hektary. Dnešní podobu dostalo na konci 18. století. Uprostřed náměstí se nachází sousoší sv. Cyrila a Metoděje. Známý je Grand Hotel Třebíč, který byl upravený v roce 1877 třebíčskými Němci jako hostinec králů českých a císařů římských. Národní dům je zase spojený s dobou českého národního obrození. Zajímavá je také funkcionalistická stavba Fuchsovy spořitelny. Náročnou výzdobu potom mají starý Malovaný dům, Černý dům z roku 1619 nebo Dům č. 19 s listovými sgrafity. Na náměstí stály i masné krámy, které ustoupily na konci 19. století nové ulici. To samé se stalo i se třemi branami.

Foto: archiv Vysočina Tourism, Jakub Mertl, město Třebíč, MKS Třebíč, m - ARK

Videogalerie