Velká Bíteš

Město Velká Bíteš mělo vždy strategické umístnění uprostřed důležitých křižovatek. S městem bylo také vždy spojené právo várečné a tradice jarmarků.

Kontakt

Turistické informační centrum
Masarykovo náměstí 5
59501 Velká Bíteš
region Žďár nad Sázavou
49.288628, 16.225851Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Původní osada byla založena v mělké kotlině na křižovatce obchodních cest před rokem 1200. Charakter města osada získala už v průběhu 14. století. Středověk Bíteš obdařil výsadami a ta se stala hospodářským a správním střediskem rozsáhlého panství. Na mapách byla uváděna jako opevněné město s kostelní tvrzí.

Centrem města je historické jádro, které bylo prohlášeno městskou památkovou zónou. Od středověku je tvoří podélné prostorné náměstí vroubené měšťanskými domy, z něhož vyhýbají dvě ulice ke kostelu, který dominuje tomuto uskupení.

Celý prostor byl v průběhu 15. století obehnán hradbami se samostatným opevněním kostela jako tvrze. Ke stavbě bítešských hradeb se váže pověst, že mocné kameny pomáhali nosit obři siláci. Dovnitř vedl jen jeden vchod strážní věží, která měla padací most. Druhý vchod byl proražen až o tři století později. Z hradeb se do současné doby dochovaly jen nepatrné zbytky. Náměstí je situováno při staré silnici Brno – Jihlava a kdysi sloužilo jako tržiště. Tradice velkých jarmarků se udržela až do roku 1938.

Foto: město Velká Bíteš, archiv Vysočina Tourism