Světlá nad Sázavou

Město Světlá nad Sázavou nabízí pro turisty od každého něco. Různorodou architekturu, starobylý kostel, zábavný zámek, mystické podzemí i hřbitov z napoleonských válek.

Kontakt

Infocentrum
náměstí Trčků z Lípy 16
58291 Světlá nad Sázavou
region Havlíčkův Brod
49.668007, 15.403934Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

První písemná zmínka o Světlé nad Sázavou je doložena už v roce 1207. O její renesanční tvář se zasloužili Trčkové z Lípy, kteří si ho vyvolili za své rodové sídlo. V době baroka se na jeho rozkvětu podílel hrabě Leopold Kolovrat Krakovský. Později město přetvářel bezpočet podnikatelů a živnostníků. V druhé polovině 20. století se obrysy města změnily bouráním a stavbou nových objektů, nicméně důležité historické stavby zůstaly zachovány až do dnešních dnů.

Nejbližším turistickým cílem je starobylý kostel svatého Václava. Původně gotická, později barokně přestavěná trojlodní stavba. V horní části náměstí zaujme návštěvníky radnice, kterou tvoří původní pozdně barokní budova se dvěma křídly. O několik desítek metrů dál se v domě č. 23 nachází vstup do nedávno objeveného středověkého podzemí. Historická budova zámku má v současné době velkou šíři využití. Návštěvníci tu najdou nejen expozice zámeckých prostor, ale také místo pro svoji svatbu nebo únikové hry.

Zajímavostí je také hřbitov z napoleonských válek. Až dvanáctset vojáků bylo údajně pochováno na neoznačeném pohřebišti u zrušené nemocnice. Tam se léčili vojáci z francouzsko–rakouských válek. Ve Světlé nad Sázavou existovaly dokonce dva židovské hřbitovy. Náhrobky z toho prvního v průběhu nacistické okupace odvezli.

Nově vybudovaný úsek cyklostezky ze Světlé do Smrčné uspokojí příznivce cyklistiky, síť značených turistických tras zavede návštěvníky na spoustu krásných míst, v zimě nabízí sjezdovka Kadlečák kvalitní sjezdové lyžování. Světlá je také místem, kde začíná i končí oblíbený Posázavský pacifik.

Foto: archiv Vysočina Tourism, město Světlá nad Sázavou, Jaroslav Vála

Videogalerie