Nové Město na Moravě

O Novoměstsku se mluví jako o kolébce lyžování, ale věřte, že je tady krásně po celý rok. Nové Město na Moravě potěší svojí rozmanitostí turisty všech věkových kategorií. Nadchne svým historickým centrem, bohatým kulturním zaměřením, ale nabídne i mnoho sportovních aktivit.

Kontakt

Horácké muzeum a Informační centrum
Vratislavovo náměstí 114
59231 Nové Město na Moravě
region Žďár nad Sázavou
49.560928, 16.073759Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Město bylo založeno ve 13. století při kolonizaci českomoravského pomezí. Už koncem století se uvádí jako městečko Nova Civitas, tedy Nové Město. Největší rozkvět zaznamenalo za pánů z Pernštejna v 16. století.

Od druhé poloviny 19. století do roku 1949 bylo Nové Město na Moravě okresním městem. Do té doby si uchovalo charakter zemědělsko-řemeslnického, kulturního a správního centra bez rozsáhlejšího průmyslového zázemí.

Nové Město proslavila tradice výroby lyží a závody na lyžích. Historie této kapitoly se začala psát před více než sto lety. První novoměstské lyžařské závody se konaly již v roce 1910.

V zimě se můžete těšit na bezmála 100 km pravidelně upravovaných běžeckých tras v nejbližším okolí Nového Města. Vysočina Arena hostí každoročně mnoho domácích i světových závodů, ať už v běžeckém lyžování nebo v biatlonu.

Informace o stavu upravených lyžařských trasách najdete na webu lyzovani.nmnm.cz, včetně aplikace, která zobrazuje poslední úpravu na mapě, ale i polohu kde se rolba právě nachází a pohybuje. Informační centrum poskytuje během zimní sezony každodenní servis o aktuálním stavu tratí. Novoměstské trasy navazují i na trasy žďárské a bystřické. Pro fanoušky sjezdového lyžování doporučujeme lyžařský areál SKI Harusák se skvělým občerstvením.

Nádherná příroda CHKO Žďárské vrchy, v jejímž srdci Nové Město na Moravě leží, nabádá prozkoumat Novoměstsko na kole i pěšky.

Kolo se vám bude hodit  na singletrackových tratích vybudovaných v okolí areálu Vysočina Areny. Stezky pro horská kola dávají nasát atmosféru MTB Světových pohárů. Cyklo aréna nabízí jednu z největších pumptrackových drah v Česku. K dispozici je pro návštěvníky také Testcentrum se servisem a půjčovnou kol a Sun's caffé s občerstvením.

S tipy na pěší výlety vám pomůže web Koruna Vysočiny, anebo novoměstské Informační centrum. To sídlí v budově Horáckého muzea, kde naleznete stálou expozici lyží nebo expozici lidové architektury. Pravidelně se zde pořádají různé besedy a vernisáže. Skvělá expozice je i v Horácké galerii. Zde můžete zhlédnout díla novoměstských rodáků Štursy a Makovského a obrazy malířů Horácka - Blažíčka, Jambora, Lacinu a mnoho dalších.

V Novém Městě na Moravě můžete být aktivní za každého počasí. V Městských lázních si pod jednou střechou můžete užít chvíle v plaveckém i relaxačním bazénu a vířivce. Wellness část lázní má tři sauny a skvělý zážitek nabízí relaxační koupele a několik druhů masáží. A kdo nemá stále dost, může si dát pořádně do těla ve skvěle vybaveném fitness centru nebo jít vyzkoušet novou Sportovní halu s lezeckou stěnou.

Foto: archiv Vysočina Tourism, město Nové Město na Moravě, Martin Drápalík, Miloš Neuman

Videogalerie