Náměšť nad Oslavou

Moravské město Náměšť nad Oslavou zaujme svoji architekturou, dominantou renesančního zámku nebo barokního mostu. S městem je i spjatá hudební historie.

Kontakt

Informační centrum Náměšť nad Oslavou
Masarykovo náměstí 100
67571 Náměšť nad Oslavou
region Třebíč
49.207264, 16.158485Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Poprvé je Náměšť připomínána v roce 1234. Tehdy patřila do majetku rodu Meziříčských z Lomnice, kteří vybudovali nad řekou hrad. V roce 1563 přechází Náměšť do rukou rodu ze Žerotína. Jan Starší ze Žerotína podporoval činnost tiskárny Jednoty bratrské, v níž byla vytištěna proslulá Bible kralická. Na počátku 17. století byla Náměšť povýšena na městečko. V polovině 18. století koupili zámek a celé panství Haugwitzové, kteří ho vlastnili až do roku 1945. Bedřich Vilém Haugwitz založil v roce 1759 kapucínský klášter, v němž byla později zřízena manufaktura na výrobu látek.

zámku v Náměšti nad Oslavou leží více než 16 tisíc svazků knih včetně Bible kralické. Po druhé světové válce se zámek stal letním sídlem prezidenta na Moravě. Edvard Beneš tu ovšem pobyl jen krátce. Zámek je obklopen parkem a zámecká obora je známá chovem dančí zvěře.

Původní gotický kostel shořel v 17. století. Dnešní kostel sv. Jana Křtitele je raně barokní se sochami Adolfa Loose. K nejstarším zachovaným kamenným mostům v České republice patří barokní most přes řeku Oslavu. Má sochařskou výzdobu jako Karlův most.

Náměšť je také známá svoji hudební historii. Jindřich Vilém Haugwitz na zámku založil kapelu a také jeho syn Karel Vilém úspěšně komponoval a přátelil se s Johannem Straussem. Jezdil sem dokonce skladatel Antonio Salieri. Dnes se tam konají pravidelné koncerty nebo multižánrové festivaly. Setkání tu ale pořádají také pro přední české výtvarníky.

Foto: Ivo Svoboda, Martin Horáček, Vladimír Kunc - archiv Vysočina Tourism, Jakub Mertl, M-ARK, Ivo Svoboda

Videogalerie