Horní Cerekev

Původní osadu založil jistý Líček a po něm dostala jméno Líčkovice. Později byla osada pojmenována po původně dřevěném kostele neboli cierkev.

Kontakt

nám. T.G.Masaryka 41
39403 Horní Cerekev
region Pelhřimov
49.320259, 15.327691Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

První zachovaný písemný doklad o městě je z roku 1361. Dobeš z Bechyně zde vystavěl na břehu největšího rybníka vodní tvrz s příkopy. Nejslavnější rodem byli Léskovci. Po nejstarším známém členu Janu byla pojmenována Cerekev Léskovcova Superiori čili Horní. Posledním vlastníkem byl rod Hohenzollernů, který vlastnil panství až do roku 1945. Nejnovější kapitolou historie Horní Cerekve je povýšení obce na město v roce 2000.

Na náměstí stojí barokní kostel Zvěstování Panny Marie. Pod kostelní podlahou jsou panské, kněžské a měšťanské hrobky. V těsném sousedství kostela stojí farní budova. V kupoli ve věži je umístěná časová schránka s dokumenty. Na kraji remízku v polích se nachází židovský hřbitov. Zůstalo v něm kolem 180 náhrobních kamenů. Původní synagoga byla v padesátých letech zbořena.

Při výjezdu směrem na Kamenici nad Lipou se nachází památkově chráněný strom jasan, jehož stáří se odhaduje na 200 let. Přírodní zajímavostí je kilometr dlouhá kaštanová alej vysazená na konci 19. století při výjezdu na Pelhřimov. V těsné blízkosti Horní Cerekve se nachází zatopený kamenolom hluboký místy více než 25 metrů.

Do Horní Cerekve na Pelhřimovsku jezdí lidé za koupáním, potápěním a také obdivovat dvě stě let starý strom. Je to rodiště známého českého herce Josefa Dvořáka.

Foto: Jan Tichý, Jakub Procházka, archiv Vysočina Tourism, Milan Makovička