Starobylé město Hrotovice na Třebíčsku mají zajímavý kostel i zámek. Do historie se zapsala tragická událost na samém sklonku druhé světové války.

Kontakt

Informační centrum Hrotovice
náměstí 8. května 2
67555 Hrotovice
region Třebíč
49.108276, 16.057053Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Nálezy keramiky z neolitu svědčí o pradávném osídlení tohoto místa. První písemnou zmínku o Hrotovicích lze nalézt v listině krále Přemysla Otakara I. z roku 1228. Od svého založení měly Hrotovice tvrz, kostel a faru. Od roku 1850 sídlil v obci okresní soud a berní úřad, byla zřízena pošta a vznikly první průmyslové podniky - pila, cihelna, lihovar. V roce 1994 byly Hrotovice povýšeny na město.

Původně románský kostel sv. Vavřince byl v polovině 14. století goticky přestavěn. Kostel stál na místě hřbitova, který fungoval až do 19. století. První tři století zde působili kněží křížovnického řádu. Když kostel v sedmnáctém století vyhořel, barokně ho přestavěli a obsadili katolíci. Postavila se nová věž a pořídil nový zvon. V polovině 19. století chrám dokonce vykradli, ale majitel města hrabě Hubert z Mamoncouru vše zakoupil zpět. Kostel byl postupem času stále obnovován a v sedmdesátých letech 20. století pořídili nový zvon svatého Vavřince a postavili křížovou cestu. Ve městě stojí také renesanční zámek, který dostal v 18. století barokní podobu.

Kamenný kříž a pomník uprostřed náměstí a pomník na čelní straně zámku jsou připomínkami hrotovické tragédie z 8. května 1945, kdy zde na samém konci války při výbuchu omylem shozené bomby zahynulo 114 hrotovických občanů a 36 sovětských vojáků. Vedle pomníku na zámku je zazděná schránka se čtyřmi patronami, které ukrývají dobové dokumenty a další předměty.

Foto: město Hrotovice