Regionální muzeum Žďár nad Sázavou

Regionální muzeum je organizace zřizovaná městem Žďár nad Sázavou. Muzeum sídlí od roku 1993  prostorách městské Tvrze v centru Žďáru nad Sázavou pod kostelem sv. Prokopa.

Kontakt

Město Žďár nad Sázavou
Tvrz 8
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
CZ00295841
49.563740, 15.937764Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Pracovníci muzea poskytují veřejnosti také odborné konzultace a zodpovídají ty nejrůznější dotazy převážně z dějin regionu. Konzultují vysokoškolské seminární práce a realizují odborné přednášky a diskuze. Veřejnosti slouží též Knihovna a Archiv Regionálního muzea. Knihy jsou půjčovány pouze prezenčně ke studiu v badatelně, nelze si je tedy vypůjčit domů.

Muzeum je otevřeno celoročně. V pokladně muzea si můžete zakoupit různé publikace i upomínkové předměty a pohlednice.

Expozice:

Tvrz - krátkodobé výstavy

V hlavní budově na tvrzi se během roku střídají různé výstavy převážně s regionální tématikou (Svět žďárského měšťana, Žďárský hokej 1939-2009, Kouzlo a magie horáckých Vánoc), dále výstavy umění (Anton Johann Ferenz) včetně toho amatérského (Miloslav Dvořák - obrazy), prezentace v rámci různých festivalů a naučné výstavy nejen pro školy.

Moučkův dům - stálá expozice

V nedalekém Moučkově domě naproti faře u kostela sv. Prokopa se nachází trvalá expozice dějin města. Naleznete v ní prvorepublikový obchod a měšťanský salón, díla žďárského malíře A. J. Ferenze, seznámíte se s historií tašky síťovky a dozvíte se, kdo byl slavný vrchní Ulrich, jehož duch ve Žďáře strašil.

Věž farního kostela sv. Prokopa

Ve spolupráci s Římskokatolickou farností kostela sv. Prokopa zpřístupňujeme veřejnosti během letní sezóny věž farního kostela sv. Prokopa. Z ochozu ve výši 27 m nad zemí máte jedinečný výhled na město, na poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře a na blízké okolí.

Otevírací doba: