Městská památková rezervace Pelhřimov

Centrem Pelhřimova je Masarykovo náměstí s přilehlými uličkami s mnoha malebnými domy, zámkem, několika kostely a dalšími památkově chráněnými objekty.

Kontakt

Turistické informační centrum
Masarykovo náměstí 10
39301 Pelhřimov
region Pelhřimov
49.432426, 15.225228Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Na Masarykově náměstí v Pelhřimově se nachází renesanční a barokní domy s podloubím, uprostřed stojí empírová kašna se sochou sv. Jakuba. Pelhřimov byl znám už jako osada ve 13. století. Jeho náměstí je v barokním stylu a několik domů se ještě zachovalo z pozdně renesančního období.

Stojí tu také kostel sv. Bartoloměje nebo socha sv. Jana Nepomuckého. Místo dnešního barokního zámku pánů z Říčan tu stávala původně tvrz. Před jeho vstupem se nachází socha sv. Václava se štítem a praporcem. Zajímavostí je také jednoduchý orloj se dvěma kozorohy, který je na zámecké vížce. Mezi známé dominanty patří také Dolní (Jihlavská) brána, kterou postavili v 16. století. Je to pětipatrová hranolovitá stavba, kde dnes sídlí Muzeum rekordů a kuriozit.
Ze stejného období pochází i Horní (Rynárecká) brána. Mezi nejhezčí domy patří Šrejnarovský dům na severní straně náměstí nebo Fárův dům v pozdně barokním slohu, který má kubistickou podobu.

Foto: Vladimír Kunc

Videogalerie