Vesnická památková zóna Boňov

Obec horského návesního typu leží na pravém břehu Ostrého potoka. Je jednou z šesti místních částí města Jaroměřic nad Rokytnou. Pro svůj téměř původně zachovalý půdorys vesnice a architektonickou hodnotu návesních stavení byla v roce 1995 prohlášena památkovou zónou.

Kontakt

49.117790, 15.918561Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

První zmínka o vesnici je z roku 1361, kdy ji bítovští Lichtenburkové prodali za 50 kop pražských grošů klášteru žďárskému.
Malebná náves je obklopena štítově orientovanými uzavřenými statky s branou a přízemními delší stranou do ulice řazenými domy se zdobenými vjezdovými branami. Uprostřed návsi se nachází kaple se zvoničkou pocházející z druhé poloviny 19. století.

Z Boňova pocházeli Michal Kratochvíl, František Pelán a František Durda, kteří byli v červnu 1944 na jaroměřické radnici odsouzeni k trestu smrti za přechovávání parašutistů ze skupiny Spelter. Tragickou událost připomíná nejen památník v rodné obci, ale i pamětní deska na radnici v Jaroměřicích nad Rokytnou se slovy jednoho z odsouzených: „Jsem Čech a Čecha nikdy nezradím".

Foto: OKPPCR Kraje Vysočina, Vladimír Kunc