Synagoga Humpolec

Synagoga postavená v bývalém Židovském městě v barokním slohu v letech 1760-1762 dnes slouží Československé církvi husitské a je součástí návštěvnického okruhu skanzenu Zichpil.

Kontakt

Infocentrum Humpolec
Havlíčkovo náměstí 91
39601 Humpolec
region Pelhřimov
49.538723, 15.360019Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

První zmínka o Židech v Humpolci pochází z roku 1681. Jejich počet postupně narůstal a usazovali se v rámci města. Na základě tzv. translokačního zákona z roku 1726 se museli Židé přestěhovat mimo centra měst. Bylo založeno Židovské město s centrem kolem budoucí synagogy. Ve druhé polovině 19. století došlo k několika úpravám v novogotickém slohu. Hlavní sál byl přebudován včetně nového podia u áronu a rozšířena byla ženská galerie. V roce 1886 bohužel Židovské město i se synagogou vyhořelo. Následně byla podle návrhu stavitele Jana Martina budova obnovena včetně rozšíření školy.

Během 2.světové války došlo k vyhlazení židovského obyvatelstva, synagoga byla opuštěna a zničena. V roce 1951 ji zakoupila Československá církev husitská. Během postupných oprav došlo k několika významným objevům. Mezi největší, který nemá v rámci ČR srovnání a u venkovských synagog se jedná o naprosté unikum, patří odhalení zachovalé původní výzdoby z roku 1766. Biblické texty, rostlinné motivy, lvi, jeleni a další symboly dnes opět zdobí stěny hlavního sálu.

Synagoga je od roku 2000 chráněnou kulturní památkou.

Foto: město Humpolec, archiv Vysočina Tourism

Videogalerie