Židovský hřbitov Třebíč

Nejcennější židovský hřbitov na Moravě má téměř tři tisíce kamenných náhrobků a téměř jedenáct tisíc hrobů. Nejstarší čitelný z nich pochází z roku 1631.

Kontakt

MKS Třebíč
Subakova 1/44
67401 Třebíč 1
region Třebíč
49.220173, 15.880125Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Na svahu nad Týnským potokem se rozkládá hřbitov, který byl zřízen v polovině 17. století. První, starší hřbitov nedaleko zámku zanikl beze stopy. Celkem se na novém hřbitově uskutečnilo kolem 11 tisíc pohřbů. Jsou tu téměř tři tisíce renesančních, barokních a klasicistních náhrobků. Všechny jsou umístěny těsně vedle sebe. Ty, na nichž je vyrytý motiv žehnajících rukou, patřil kněžskému kohanim.

Na hřbitově je také obřadní síň z roku 1903 s unikátně dochovaným interiérem a kamenné rituální umyvadlo kijor ze začátku 18. století. Památeční pomník připomíná 290 obětí nacistické vlády a židovských vojáků. Na hřbitově se v současnosti pohřbívá velice zřídka, poslední pohřeb proběhl v červnu roku 2019.

Zajímavý je náhrobek v zadní části. Věnuje se zbožnému panu Rafaelovi, který při morové epidemii přišel o všechny příbuzné. Aby zabránil dalšímu šíření, lehl si do hrobu a zasypal se hlínou s modlitbou na rtech. Mor ustal a Třebíčští mu jeho statečnost nezapomněli.

 

Prohlídkové okruhy

  • Okruh II - Zadní synagoga, Dům Seligmanna Bauera, procházka čtvrtí se zastavením u nejzajímavějších objektů, židovský hřbitov

Okruh II na objednání minimálně dva dny dopředu.

Foto: archiv Vysočina Tourism, MKS Třebíč

Otevírací doba:

březen - říjen: pondělí - neděle: 9:00 - 18:00
listopad - únor: pondělí - neděle: 9:00 - 16:00

Videogalerie