Židovský hřbitov Polná

Více než tisíc náhrobků v nepravidelných řadách stojí na židovském hřbitově v Polné. Nejstarší má letopočet z roku 1626. Díky nadšencům hřbitov nepodlehl devastaci.

Kontakt

Regionální židovské muzeum – synagoga
Karlovo náměstí 540
58813 Polná
region Jihlava
49.492981, 15.712402Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Poblíž řeky Šlapanky se na dlouhém svahu objevil v 16. století polenský židovský hřbitov. Tehdy tam sídlilo několik židovských rodin. Nejstarší náhrobek se datuje na začátek 17. století, ten nejmladší má letopočet 1977. Hřbitov má nepravidelný tvar, protože byl častokrát rozšiřován, v současné době má kolem čtvrtiny hektaru. Ve třiceti nepravidelných řadách se nachází přes tisíc barokních klasicistních i novodobých náhrobků. Napsány jsou hebrejsky, německy a česky. Dětské hroby měly své místo v severovýchodní části.

Dovnitř se vstupovalo dřevěnou jednoduchou průchozí márnicí, kterou v devatenáctém století nechali vystavět novou. Po druhé světové válce budova chátrala a zbořil se i strop. Dnešní vstup postavený roku 1995 je užší s kovanou mříží zdobenou šesticípou hvězdou zhotovenou jihlavským uměleckým kovářem Erwinem Habermannem. Některé pomníky byly ve 20. století svaleny a vyvráceny, ale od revoluce o hřbitov stará Spolek přátel na ochranu židovských památek Polné.

Foto: město Polná, archiv Vysočina Tourism