Židovská čtvrť Třešť

Ve vrcholné době tvořili Židé v Třešti až pětinu obyvatelstva, v ghettu stávalo na sedmdesát domů, které se dodnes dochovaly ve značném rozsahu.

Kontakt

Informační centrum Třešť
Rooseweltova 462/6
58901 Třešť
region Jihlava
49.292717, 15.482178Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

První Židé v Třešti zřejmě žili už na začátku 14. století, jisté ale je, že o sto let později sem byli vyhoštění další z Jihlavy. Nejstarší potvrzená zmínka je z první poloviny 17. století, kdy se přibylo osm rodin vyhnaných z Vídně. Hodně židovských obyvatel přibylo v 18 století, žilo tu až 122 rodin, pak začal jejich počet klesat, protože se stěhovali do blízké Jihlavy.

Židovské ghetto se zformovalo v polovině 17. století a nacházelo se v severozápadní části Třeště, což je dnes náměstí Svobody. Uprostřed stála synagoga a všechno bylo obehnáno zdí se třemi brankami. V polovině 18. století tam bylo 77 domů, které se dochovaly dodnes, poničily ji však časté požáry. V ghettu fungovala nižší škola i škola vyššího židovského vzdělání - ješiva, fungovaly zde nadace a spolky.

Zánik židovské komunity způsobil nástup druhé světové války a s ní spojená rasová perzekuce. V roce 1992 byl na vězeňském dvoře odhalen Památník židovským spoluobčanům. U příležitosti 30. výročí Květnové revoluce 1945, v níž přišlo o život 56 třešťských občanů, byla v květnu 1975 odhalena plastika z dílny Jaroslava Krechlera. Tehdy na vězeňském dvoře bylo 33 popraveno Židů.

Foto: město Třešť, www.dedictvivysociny.cz