Věž Zámku Žirovnice - Zámecký areál Žirovnice

Každý, kdo se vydá na prohlídku žirovnického zámku s největší freskovou výzdobou v Čechách, zavítá také na tamní věž.

Kontakt

Branka 1
39468 Žirovnice
region Pelhřimov
49.251408, 15.183693Mapa
Volné pokoje
Období: léto

Podle písemné zmínky vznikl původní gotický hrad za dob pánů z Hradce ve 14. století. O století později ho nechal přestavět Václav Vencelík. Z té doby pochází rozsáhlé gotické fresky.

Na začátku minulého století byl zámek zchátralý a poslední majitel Šternberk prodal zámek městu. Sídlily v něm úřady, ovšem rozkvět zhatil v roce 1964 požár. Nakonec začala celková rekonstrukce zámku, která trvala dvacet let.

Výstup na věž, ze které je impozantní výhled do tří světových stran, je součástí prohlídky zámku. Výška věže je 36 metrů.

Kromě nástěnných gotických maleb nabízí zámek další výstavy například květin na šlechtickém sídle. Na začátku 18. století byl v areálu za dob Šternberků postavený velký špýchar neboli sýpka na obilí. Stejně staré jako fresky je pak malý pivovar ze 16. století. Pivo se v něm vařilo až do roku 1865, poté zde byl hostinec, tělocvična Sokola a byty.

Prohlídkové okruhy

  • Zámek – expozice gotických fresek, nábytkových interiérů 19. století s názvem Květiny na šlechtickém sídle, Galerii Jana Havlíka, E Galerii
  • Špýchar – expozice venkovských tradic a řemesel, venkovská světnička, keramický betlém
  • Pivovar – expozice knoflíkářství a perleti, šicích strojů a pivovarnictví

Foto: archiv Vysočina Tourism

Otevírací doba:

Výška věže Zámku Žirovnice je 30 metrů. Má 52 schodů a je z ní vidět do tří světových stran s výhledem na město a okolí a na Hutní rybník, který se při slunečných dnech nádherně třpytí.

duben – červen, září – říjen: 9:00 – 16:00
červenec a srpen: 9:00 – 17:00

Videogalerie