Telč a její okolí

Město po právu vyznamenané zápisem na seznam UNESCO inspirovalo básníky i hudební skladatele, okouzlilo malíře a zaujalo filmové režiséry.

Kontakt

Turistické informační centrum Městského úřadu Telč
náměstí Zachariáše z Hradce 10
58601 Jihlava 1
region Jihlava
49.184174, 15.452753Mapa
Volné pokoje
Délka trasy: 3,5 km
Časová náročnost: 1 h
Výchozí místo: Zámecký park
Cílové místo: Rozhledna Oslednice
Období: léto

Telč jako na dlani  ze Svatodušní věže nebo z věže kostela sv. Jakuba
Svatodušní věž u kostela sv. Ducha je nejstarší telčskou stavbou. Prohlídku města je nejvhodnější začít právě výstupem na věž, kde z jejích podvojných oken, otevřených do čtyř světových stran lze mít Telč a její nejbližší okolí jako na dlani. Hned vedle vstupu do zámku se nachází křížová chodba směřující k farnímu kostelu sv. Jakuba a vstup do jeho 60 m vysoké věže.

Ideální místo k rozjímání u šálku kávy nebo se zmrzlinou  náměstí Zachariáše z Hradce
Podlouhlé náměstí vroubené malebnými domy se štíty a podloubími dodnes odpovídá přibližně stavu při založení města, což v takovém rozsahu a bez necitelných stavebních zásahů, či chátrajících objektů nemá v celé republice obdoby.

Klenot renesanční architektury  zámek a zahrada
Telčský zámek vypadající jako honosné rezidenční sídlo ani dnes v sobě nezapře původ vodního hradu, jehož podobu měl v dobách Zachariáše z Hradce. Zámecká instalace nabízí v základním prohlídkovém okruhu návštěvu honosných renesančních sálů s dřevěnými kazetovými stropy.

Toulky po zámeckém parku a okolo rybníků
Vstup do rozlehlého krajinářského parku s klasicistním skleníkem je od Dolní brány nebo z náměstí Jana Kypty. Součástí parku je i část Ulického rybníka, který je se zrcadlícím se zámkem a kostelem sv. Jakuba vděčným cílem fotografů i malířů. V jižním cípu parku si pak lze povšimnout podivné zahrady s řadou netradičních zvířat. Jde o Záchrannou stanici volně žijících zvířat.

Výlet s jasným cílem  rozhledna Oslednice
Název Oslednice vznikl podle zkomoleniny Poslednice neboli poslední cesta odsouzenců. Dnes na vršku v Telči stojí rozhledna se 175 schody. Z náměstí Zachariáše z Hradce lze jít po žluté turistické značce.

Foto: archiv Vysočina Tourism, město Telč