Výlet do Jihlavských vrchů

Pomezí Vysočiny a Jihočeského kraje v kopcovité krajině s jehličnatými lesy nabízí hrady, zámky, hraniční kameny, křížky, kapličky, kláštery a kostely.

Kontakt

Turistické informační centrum Městského úřadu Telč
náměstí Zachariáše z Hradce 10
58856 Telč
region Jihlava
49.227020, 15.343909Mapa
Volné pokoje
  • 1.Horní Dubenky (0 km)
  • 2.Zřícenina Janštejn (1,3 km)
  • 3.Velký Pařezitý rybník (6,5 km)
  • 4.Hrad Roštejn (11,7 km)
Délka trasy: 11,7 km
Časová náročnost: 3:22 h
Výchozí místo: Horní Dubenky
Cílové místo: Velký Pařezitý rybník, Řásná
Období: léto

Jak se mlelo obilí v Chadimově mlýně  Horní Dubenky
Jako v jiném století se ocitnou návštěvníci Chadimova mlýna v Horních Dubenkách na Jihlavsku v tamní expozici, která ukazuje dobové zařízení. První záznam o mlýně je datován rokem 1508 a rod Chadimů sídlí v Horních Dubenkách už od roku 1644.

Najdi torzo věže uprostřed lesů  zřícenina Janštejn
Podle pověstí pobořil hrad Janštejn poblíž Horních Dubenek na Jihlavsku Jan Žižka. Dnes je zřícenina cílem turistů a v zimě běžkařů. Hrad Janštejn byl bergfritového typu. Jeho štíhlá věž měla v průměru necelých pět metrů a zdi silné dva metry.

Za vodními radovánkami do Řásné  Velký Pařezitý rybník
Poblíž nejvyššího vrcholu Vysočiny Javořice se rozkládá Velkopařezitý rybník, který sbírá čistou vodu z okolních kopců. Jeho okolí je podobné tajze. Byl založený v polovině 16. století pro chov ryb a jako zdroj vody pro město Telč. Má šestadvacet hektarů.

Za strašidly a pokladem na hrad  hrad Roštejn
Pohádkový hrad s historií nedobyté pevnosti se ukrývá v temných lesích nedaleko nejvyššího vrcholu Javořice. Je cílem turistů, cyklistů, dětí a také nevěst a ženichů. Zájemci si vyzkouší zdolat i 103 schody na 45 metrů vysokou sedmibokou věž.

Foto: archiv Vysočina Tourism