Po hradech a zámcích nad řekou Sázavou

Během jednoho dne se dá stihnout navštívit tři klenoty na řece Sázavě - hrad v Ledči nad Sázavou, historické centrum a zámek ve Světlé nad Sázavou a hrad v Lipnici nad Sázavou.

Kontakt

Turistické informační centrum
Husovo náměstí 60
58401 Ledeč nad Sázavou
region Havlíčkův Brod
49.695168, 15.277723Mapa
Volné pokoje
  • Ledeč nad Sázavou
  • Světlá nad Sázavou
  • Lipnice nad Sázavou
Délka trasy: 26 km
Časová náročnost: 2 h
Výchozí místo: Ledeč nad Sázavou
Cílové místo: Lipnice nad Sázavou
Období: léto

Na vápencovém ostrohu nad řekou Sázavou se nachází nejstarší šlechtický hrad v Čechách. První zmínky o ledečském hradě pochází ze 12. století. Jeho jméno vzniklo odvozením jména Ledek neboli Ledkův hrad. Od 13. století šlo už o farní osadu a postupem let se dostala až do vlastnictví Marie Terezie, která ho darovala Tereziánskému ústavu šlechtičen. Do života hradu pak zasáhl požáry.

Město Světlá nad Sázavou nabízí pro turisty od každého něco. Různorodou architekturu, starobylý kostel, zábavný zámek i hřbitov z napoleonských válek. V horní části náměstí zaujme návštěvníky radnice, kterou tvoří původní pozdně barokní budova se dvěma křídly. O několik desítek metrů dál se v domě č. 23 nachází vstup do nedávno objeveného středověkého podzemí. Historická budova zámku má v současné době velkou šíři využití. Návštěvníci tu najdou nejen expozice zámeckých prostor, ale také místo pro svoji svatbu nebo únikové hry.

Jednomu z nejmohutnějších českých hradů se přezdívá Kamenný strážce Posázaví. Provázel na něm i autor světoznámého Švejka Jaroslav Hašek. Celkem sedm století hrad v Lipnici nad Sázavou slouží svým majitelům. Založený byl ve 14. století a jeho cílem bylo hlídat široké okolí. Pozdně gotický hrad prošel renesanční úpravou a kapli sv. Vavřince přestavěli ve stylu baroka. Tvář Lipnice ovšem změnil mohutný požár v roce 1869. Rekonstrukce začala až ve 20. století. Díky různým pověstem se kolem lipnického hradu obestírá spousta záhad. Za návštěvu stojí ochoz věže Samson. V létě ožívá nádvoří vystoupením divadelníků, šermířů a hudebníků.

Foto: archiv Vysočina Tourism