Brtnická stezka přírodou ke kulturní promenádě

Naučná stezka kolem města Brtnice začíná u hradu Rokštejn a navazuje na systém cyklostezek a tras pro pěší.

Kontakt

Informační centrum Brtnice
náměstí Svobody 74
58832 Brtnice
region Jihlava
Volné pokoje
  • 1.Zřícenina hradu Rokštejn
  • 2.Vidourkův Mlýn
  • 3.Přístřešek
  • 4.Starý židovský hřbitov Brtnice
  • 5.Bývalá kaple P. Marie Pomocné
  • 6.Muzeum a rodný dům Josefa Hoffmanna
  • 7.Barokní most
  • 8.Radnice Brtnice
Délka trasy: 10,2 km
Časová náročnost: 3 h
Výchozí místo: Zřícenina hradu Rokštejn
Cílové místo: Brtnice
Období: léto
Počet zastavení: 11
Zaměření: Příroda a historie

Vzdálenost z Rokštejna (zastavení 1) do Brtnice po modré turistické značce je dlouhá 7 790 metrů, trasa pro cyklisty přes Panskou Lhotu (zastavení 2a) a Malé 6 750 metrů.

Pěší turisté mohou poznat krásy přírodní rezervace podél řeky Brtnice, Viďourkův mlýn a odpočinout si na zastavení u rybníka Šamonín (zastavení 2). Okruh po brtnických pamětihodnostech začíná u židovských hřbitovů (zastavení 3) a je dlouhý 2 700 metrů.

Pokračuje k poutní kapli P. Marie Pomocné (zastavení 4), která leží naproti zámku. Cesta nás zavede do centra městečka. Každého turistu asi nejvíce zajímá Rodný dům Josefa Hoffmanna (zastavení 5), jednoho z nejvýznamnějších architektů vídeňské secese a rané moderny.

Od Hoffmannova domu můžeme přejít přes historický most k radnici. Most je typický původním mostním obloukem s barokními sochami svatých, které vytvořil místní sochař David Lipart. Renesanční budova radnice (zastavení 6) je jedním z památkově chráněných objektů. Uvnitř radnice se nachází městský úřad a restaurace.

Ve Valdštejnském domě (zastavení 8) na náměstí sídlí informační centrum. Můžeme zde navštívit i muzejní expozici „Z dávných i nedávných dob Brtnice a okolí“. Součástí Valdštejnského domu je i výstavní síň. Za zhlédnutí stojí i celé náměstí (zastavení 7), kde se nachází několik památkově chráněných domů.

Nad náměstím se tyčí farní kostel sv. Jakuba Většího (zastavení 9). V jeho sousedství najdeme též památkově chráněnou faru. Od ní dojdeme významným lipovým stromořadím k dolnímu a hornímu hřbitovu (zastavení 9a).

Chloubou města je určitě i klášter paulánů (zastavení 10), ve kterém se nachází kašna z 18. století. Dnes jsou v klášterní budově byty. Součástí objektu je i klášterní (zámecký) kostel zasvěcený bl. Juliáně z rodu Collalto et San Salvatore a sv. Karlu Boromejskému a klášterní zahrada, která je častým cílem turistů díky úchvatnému výhledu na město a též důležitým místem pro konání různých kulturních událostí.

Nejrozsáhlejší stavbou Brtnice je zámek (zastavení 11). Původně byl postaven jako gotický hrad, později ho nechali Valdštejnové přestavět na renesanční sídlo. Poslední majitelé, italský rod Collaltů, opustili zámek v roce 1945. Zámek má dodnes trojdílnou dispozici. V roce 2019 se do Brtnické stezky přidalo zastavení č. 11a – Sýpka.

Foto: archiv Vysočina Tourism, archiv Informační centrum Brtnice

Videogalerie