Výlet za sto lety Třebíčska

Třebíč rozhodně stojí za návštěvu. Pokud půjdete po stopách stoleté historie, začnete na Karlově náměstí, kde stojí Národní dům (č. p. 47) – dnes kulturní stánek a sídlo turistického informačního centra, v dobách I. světové války útočiště pro zraněné vojáky.

Kontakt

67401 Třebíč 1
region Třebíč
49.255562, 15.872675Mapa
Volné pokoje
Délka trasy: 52 km
Výchozí místo: Třebíč
Cílové místo: Dolní Vilémovice
Období: léto, zima

Z náměstí se můžete vydat k valdštejnskému zámku – dnešnímu sídlu Muzea Vysočiny Třebíč, a zároveň k románsko-gotické bazilice sv. Prokopa, kterou si v roce 1928 prohlédl sám prezident Masaryk, když do Třebíče přijel na oficiální návštěvu.

A že je na co se dívat. Bazilika, kterou vystavěli ve 13. století jako součást benediktinského kláštera, je jednou z památek zapsaných na seznam UNESCO - stejně jako třebíčská židovská čtvrť s židovským hřbitovem, který ukrývá 11 tisíc hrobů a 3 tisíce kamenných náhrobků, z nichž nejstarší pochází z roku 1625. V místě ale najdeme i novodobější dějiny. V roce 1903 vyrostla v blízkosti vchodu na hřbitov nová obřadní síň, jejíž nejcennější součástí je barevné, krásně zdobené rituální umyvadlo - kijor. V areálu hřbitova se od roku 1922 nachází také památník padlých židovských vojáků z I. světové války.

Pokud vyhledáváte přírodu a klid, pak za návštěvu rozhodně stojí Tyršovy sady. Právě tady novodobý pomník, který byl slavnostně odhalen k 90. výročí založení ČSR, připomíná významnou osobnost spojenou s městem Třebíč – plukovníka Josefa Jiřího Švece. Jeho osud je úzce propojený se vznikem Československé republiky a sám se stal opravdovým symbolem boje za vznik našeho státu. K návštěvě láká i Masarykova vyhlídka, která nabízí nádherný výhled snad na všechny dominanty Třebíče. Byla zbudována na skalnatém úbočí lesoparku Hrádek při příležitosti 80. výročí narození prezidenta Masaryka v roce 1930.

Ještě než opustíme Třebíče, nahlédneme do čtvrti Borovina. Vznikla díky založení společnosti na výrobu obuvi Karl Budischowsky, kterou později převzal Tomáš Baťa. Dnes tady můžeme vidět Zámeček – nebarokní rodinnou vilu Budischowsky z období kolem roku 1915. Navíc za prohlídku také stojí výsledky postupné revitalizace bývalého továrního areálu, který počítá s přestavbou průmyslových objektů na obytné zóny s občanským vybavením. Prvním výrazným výsledkem je Ekotechnické centrum Alternátor, kde na děti i dospělé čeká zábava, tvůrčí práce i zajímavé informace. Určitě vás nadchne unikátní projekční koule, která promítá polární záři, 50 odstínů vesmíru nebo ukazuje jednotlivé planety.

Z Třebíče můžete zavítat do Kožichovic – rodiště průkopníka lyžování Matyáše Žďárského. V obci ho připomíná busta umístěná na jednom z domů. Podle historických pramenů se sice Žďárský měl narodit ve mlýně, ale stejně tak v záznamech stojí, že to bylo v domě číslo 5, který stojí na návsi a kde bustu v roce 2016 odhalili.

A nakonec několik klasických výletních tipů po Třebíčsku. Výjimečný je renesanční zámek v Náměšti nad Oslavou, barokní zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou s krásnou zahradou, a pokud se z I. světové války přeneseme do událostí II. světové, zajímavá je i prohlídka rodného domu Jana Kubiše v Dolních Vilémovicích se stálou expozicí, která připomíná odvahu člena skupiny Anthropoid.

Foto: archiv Vysočina Tourism, MKS Třebíč, Ivo Svoboda