Výlet za sto lety Jihlavska

Výchozím bodem cestování za stoletou historií Jihlavska bude centrum dnešního krajského města.

Kontakt

58601 Jihlava 1
region Jihlava
49.438976, 15.572319Mapa
Volné pokoje
Délka trasy: 68 km
Období: léto, zima

Můžete nahlédnout do Muzea Vysočiny Jihlava, které si v roce 2017 připomínalo 125 let od svého vzniku, zastavit se v bývalé Sokolovně v Tyršově ulici, kde je dnes Divadlo DIOD a retro kavárna, o ulici níž (Fritzova ulice 1471) na vás čeká trojkřídlá nárožní budova v rondokubistickém stylu tzv. Legiodům, který vyrostl v poválečných letech jako nové sídlo československé obce legionářské, a pokračovat můžete na ulici Jana Masaryka (č. p. 1668/4) k nádherně opravené secesní vile Marie Karas.

Pokud do krajského města Kraje Vysočina zavítáte v létě, využít můžete Vodní ráj - venkovní koupaliště, které je jen na dohled od místa bývalé plovárny - na druhém břehu řeky Jihlavy. Rodiny s dětmi jistě ocení i Zoo Jihlava nebo Zábavní park Robinson. Od dnešního obchodního centra na Hradební ulici k zahradě dovede řeka Jihlávka, do které se vlévá Koželužský potok. Právě tento malý vodní tok pamatuje údolí, kde na konci 19. století a za první republiky sídlily tovární objekty a kde se už v předminulém století vyráběly boty Humanic.

Druhý den si můžete vyšlápnout na Čeřínek. V tomto nevelkém zeleném ostrůvku se ukrývá mnoho nevšedních přírodních zákoutí a výtvorů, několik útulných hospůdek a kousek od vrcholu i poctivá turistická chata, která na jednom z vrcholů Českomoravské vrchoviny vyrostla v roce 1923. Zatímco k chatě vede asfaltová cesta a dá se až téměř na vrchol vyjet autem, až na přírodu tady žádné zajímavosti nečekejte. Naopak je tomu na dalších místech přímo pod Čeřínkem, kudy vede okružní Naučná stezka ČeřínekDolní Cerekve. Přímo od parkoviště z Hutí se snadno napojíte na žlutou turistickou značku a pak už obdivujete jedinečné skalní útvary, jako je Přední skála nebo skalní mísy, necelé tři kilometry přes Dolnohuťský potok se tyčí impozantní žulové skály, které připomínají rozestavěný Čertovský hrad.

Pokračovat můžete dále na jih do Čenkova u Třeště, kde se narodila jedna z nejvýznamnějších legionářských osobností - plukovník Josef Jiří Švec. V obci si ho připomínají pamětní deskou na domě č. p. 19 (vpravo od silnice od Třeště, naproti rybníku).

A když už jste na Jihlavsku, neměli byste opomenout Telč zapsanou na seznamu UNESCO. Pyšní se historickým náměstím i pohádkovým zámkem, ale i tady najdete vzpomínky na poválečné období. Lidová malírna v Telči v roce 1922 vyrobila dvě desky z porcelánových destiček, které připomínají 85 jmen mužů z města a jeho okolí, kteří zahynuli ve válečných operacích I. světové války, nebo zemřeli na následky válečných útrap. Unikátní desky s pásem ornamentálního dekoru si můžete prohlédnout v kostele sv. Jakuba v Telči. Na náměstí Hrdinů pak padlé syny města Telče připomíná kamenný kvádr z části torza prvního mrákotínského monolitu, jehož bratr tvoří sloup Vítězství na nádvoří Pražského hradu.

Foto: archiv Vysočina Tourism, Jaroslav Loskot, Jaroslav Horák, Vladimír Kunc