Za mystikou Dalešické přehrady

Přehrada se díky svému romantickému okolí stala přirozeným centrem pro turistiku a letní rekreaci v této části Třebíčska.

Kontakt

Obecní úřad Hartvíkovice
Hartvíkovice 31
67576 Hartvíkovice
region Třebíč
49.161530, 16.089781Mapa
Volné pokoje
  • 1. Hartvíkovice (0 km)
  • 2.Rozhledna Babylon (9,8 km)
  • 3.Vodní elektrárna Dalešice (14,3 km)
  • 4.Mohelenská hadcová step (22,6 km)
Délka trasy: 22,6 km
Časová náročnost: 6,24 h
Převýšení: 181 m
Výchozí místo: Hartvíkovice
Cílové místo: Mohelenská hadcová step
Období: léto

Lodí okolo Wilsonovy skály – Hartvíkovice
Obec Hartvíkovice leží na levém břehu Dalešické přehrady asi 15 kilometrů jihovýchodně od města Třebíč. Magnetem pro návštěvníky břehů Dalešické přehrady je vrchol Wilsonovy skály s nepatrnými zbytky bývalého středověkého hradu Kufštejna. Vlny Dalešické přehrady brázdí loď Vysočina.

Za nejstarší rozhlednou u nás  Babylon
Vypíná se na Zeleném kopci u Kramolína poblíž Dalešické přehrady v nadmořské výšce 491 m. Tato mohutná kamenná rozhledna měří 40 metrů a postavit ji nechal hrabě Haugwitz pro vyměřovací práce v roce 1831.

Do nitra hráze Dalešické přehrady
Během exkurze do přečerpávací vodní elektrárny Dalešice, která je zdarma a trvá asi dvě hodiny, se o návštěvníky stará profesionální průvodce. Zhlédnou film o vodních elektrárnách, prohlédnou si modely a dokonce navštíví i provozní prostory elektrárny.

Mohelenská hadcová step - unikátní rezervace
Neopakovatelný reliéf terénu a geologické podloží dělají to, co je na Mohelenské hadcové stepi na Třebíčsku to výjimečné. Naučná stezka provede zájemce celou lokalitou a po nejzajímavějších místech.

Foto: archiv Vysočina Tourism, Vladimír Kunc