Zákoutí Havlíčkova Brodu - městský okruh

Havlíčkův Brod je starobylé město na řece Sázavě, jehož základy byly položeny před 750 lety v oblasti obdařené mnohými přírodními krásami Českomoravské vrchoviny.

Kontakt

Městské informační centrum
Havlíčkovo náměstí 57
58001 Havlíčkův Brod 1
region Havlíčkův Brod
49.607849, 15.580686Mapa
Volné pokoje
  • 1.Městský park Budoucnost (0 km)
  • 2.Kostel Nanebevzetí Panny Marie (0,5 km)
  • 3.Štáflova chalupa (1 km)
  • 4.Havlíčkův dům (1,4 km)
  • 5.Stará radnice (1,7 km)
Délka trasy: 1,7 km
Časová náročnost: 0:30 h
Výchozí místo: Městský park Budoucnost
Cílové místo: Stará radnice
Období: léto

Sport a relaxace za každého počasí  Městský park Budoucnost

Jeho soustava rybníků lemovaná pestrou květenou láká k příjemné procházce i posezení. V parku návštěvník nalezne kromě altánku s vyhlídkou a řady soch a bust významných osobností. Dominantou parku je kostel Nejsvětější Trojice. Stojí tam i sportovní areál Kotlina se zimním stadionem.

Mít město jako na dlani  kostel Nanebevzetí Panny Marie 

Ojedinělou vyhlídku na město a okolí vám nabídne veřejnosti přístupná věž kostela Nanebevzetí Panny Marie. Původně raně gotická stavba byla několikrát přestavěna. Součástí chrámu je mohutná čtyřboká čtyřpatrová věž s jedním z nejstarších zvonů v Čechách - Vílémem, ulitým pravděpodobně kolem roku 1335.

Cesta proti proudu času na venkov 16. století  Štáflova chalupa

Jako z pohádky se může jevit Štáflova chalupa kousek od náměstí v Havlíčkově Brodě. Uprostřed moderní zástavby se tyčí pozdně středověká roubenka. V roce 2010 byla chalupa vyhlášena národní kulturní památkou.

Havlíčkův dům  muzeum našeho předního básníka a novináře

Dům vlastnila v letech 1832–1880 rodina Karla Havlíčka Borovského. Pod arkýřem je umístěna pamětní deska a na průčelí Havlíčkův medailon. Karel Havlíček Borovský, rodák z nedaleké Borové. Muzeum Vysočiny nabízí stálou expozici s názvem Karel Havlíček Borovský – život a odkaz, která odhaluje jeho život.

Temná gotika a Brodská smrt  Stará radnice

Budova staré radnice je renesanční, vznikla spojením dvou gotických domů a upravená byla v 17. století. Průčelí je zakončené cimbuřím, v renesančním štítu je takzvaná Brodská smrt. Podle pověsti se jednalo o postavu zrádného hlásného Hnáta, jehož kostra byla pro výstrahu umístěna na radnici.

 Foto: Vladimír Kunc, archiv Vysočina Tourism, MIC Havlíčkův Brod

Videogalerie