Historické památky Telče a Jihlavy

Památky UNESCO, tradice, historie a nestárnoucí příběhy. To všechno nabízí města a obce na Jihlavsku.

Kontakt

Turistické informační centrum Jihlava - radnice
Masarykovo náměstí 97/1
58601 Jihlava 1
region Jihlava
49.184174, 15.452753Mapa
Volné pokoje
  • 1.Telč
  • 2.Štamberk, Lhotka
  • 3.Třešť
  • 4.Brtnice
  • 5.Rokštejn
  • 6.Jihlava
Délka trasy: 69,7 km
Časová náročnost: 20,5 h
Výchozí místo: Telč
Cílové místo: Jihlava
Období: léto

Výlet začíná v Telči. Perla jižní Moravy, Moravské Benátky, Bílá Telč, Jezerní růže. To všechno jsou názvy romantického města, které se zapsalo do seznamu UNESCO díky svým malebným domečkům a renesančnímu zámku. Nejvýznamnějším byl v 16. století Zachariáš z Hradce. Inspiroval se v Itálii a přivezl mistra Baltazara Maggiho z Arogna. Postupně vyrostla 72 domů na náměstí a zámek dostal dnešní podobu. Nachází se v něm honosné sály se zdobenými kazetovými stropy.

Sedm kilometrů od Telče se nachází zřícenina hradu Štamberk a stejnojmenná přírodní rezervace. Kousek odtud je město Třešť, které proslulo díky tradici výroby betlémů. S jejich historií seznamuje muzejní expozice, o Vánocích je přes dvacet betlémů přístupných přímo v třešťských domácnostech.

Po cestě do Jihlavy se lze zastavit v městečku Brtnici a také na nedaleké zřícenině Rokštejn. Závěr výletu patří Jihlavě, bývalému královskému hornímu městu s celou řadou unikátních historických stavebních a uměleckých památek. Současné krajské město Vysočiny Jihlava leží na českomoravském pomezí. Historicky to bylo vždy hornické město, které nabízí řadu památek, podzemí či zoo.

foto: archiv Vysočina Tourism