Pamětihodnosti Žirovnice a Počátek

Vzhledem k blízkosti dvou měst na Pelhřimovsku, se turisté během jednoho dne vydají po historických památkách na rozhraní Čech a Moravy.

Kontakt

Turistické informační centrum
Palackého náměstí 7
39464 Počátky
region Pelhřimov
Volné pokoje
Délka trasy: 16 km
Časová náročnost: 4,5 h
Výchozí místo: Žirovnice
Cílové místo: Žirovnice
Značení trasy: Červená a zelená značka
Období: léto

Výchozím bodem šestnáctikilometrové trasy je město Žirovnice, proslulé díky své perleťářské a knoflíkářské tradici. Cestou k zámku si jako první prohlédnete rozsáhlou expozici venkovských tradic a řemesel v zámeckém špýcharu.

Cesta pokračuje po červené turistické značce směrem k rybníku Budín a dál až do Počátek. Město Počátky se pyšní zachovalými historickými i kulturními památkami, jimž vévodí malebné náměstí s řadou domů s renesančním nebo barokním jádrem. Na druhém konci města odbočíte u hřbitova s kostelem Božího těla a pozoruhodnou zvonicí s mohutnou šindelovou cibulovou bání na silnici vedoucí do Ctiboře.

Lehce vystoupáte okolo starých lip a pomníčku s Pannou Marií na Strážný kopec. Je tady lavička s vyhlídkou, odkud můžete za dobré viditelnosti dohlédnout i na Šumavu, Novohradské hory, hrad Choustník a další okolní pásma Českomoravské vrchoviny. Ze silnice lemované alejí odbočí na polní cestu do Jakubína. Kousek za úhlednou vískou si pohlídáte zelenou značku, která vede na pěšinu podél říčky Žirovnice. Od osamělého statku U Pechů se pak vydáte přes les zpátky do Žirovnice.

Foto: archiv Vysočina Tourism