Z Telče přes zříceninu Štamberk a kamenné moře k Velkému pařezitému rybníku

Během tohoto výletu poznají zájemci jedno z nejmalebnějších měst, Telč a jeho okolí v čele se zříceninou hradu Štamberk ve skalách a Velkým pařezitým rybníkem.

Kontakt

Turistické informační centrum Městského úřadu Telč
náměstí Zachariáše z Hradce 10
58856 Telč
region Jihlava
49.184174, 15.452753Mapa
Volné pokoje
  • 1.Telč (0 km)
  • 2.Hostětice (3,6 km)
  • 3.Lhotka (6,7 km)
  • 4.Štamberk (7,7 km)
  • 5.Velký pařezitý rybník (11 km)
  • 6.Řásná (12,6 km)
  • 7.Vanov (15,3 km)
  • 8.Telč (20,1 km)
Délka trasy: 20,1 km
Časová náročnost: 5,46 h
Výchozí místo: Telč
Cílové místo: Telč
Značení trasy: zelená značka
Období: léto, zima

Dvacetikilometrová cesta může startovat přímo v renesanční Telči na náměstí. To, jak vypadá dnešní telčský zámek, ovlivnili přímo italští mistři. V 16. století si je pozval tehdejší majitel Zachariáš z Hradce. V té době vznikly náročné bohatě zdobené kazetové stropy ve Zlatém či Modrém sále.
Současně se ovšem dochovaly gotické klenby v původní části zámku. Náměstí uzavírají dvě brány a obklopují tři rybníky. Historické jádro bylo zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO v roce 1992.

Turisté se vydají po zelené značce směrem na Štamberk, kdy minou Hostětice a Lhotku. Původní středověký hrad Štamberk pochází z 1. poloviny 14. století a zanikl pravděpodobně za husitských válek roku 1423. V blízkém okolí se rozprostírá přírodní rezervace, kde se mezi žulovými skalisky nachází zbytky hradeb a po pečlivějším prozkoumání i zachovalá část vysoké věže.

Další zastávkou je Velký pařezitý rybník, který byl založen roku 1565 pro chov ryb a jako zdroj vody pro Telč. Jeho název je odvozen od pařezů stromů ponechaných ve vodě. Okolí rybníka je přírodní rezervací s typickou ukázkou bažinného lesního společenstva vyšších poloh Českomoravské vrchoviny, připomínající svým rázem horskou tajgu. Cesta zpátky vede přes Řásnou a Vanov a kolem kapličky sv. Karla.

Foto: archiv  Vysočina Tourism, Vladimír Kunc