Pozoruhodná místa v okolí Lipnice nad Sázavou

Tento pěší výlet začíná prohlídkou hradu Lipnice nad Sázavou. V jeho okolí jsou zatopené lomy a obří kamenné monumenty.

Kontakt

Infocentrum
náměstí Trčků z Lípy 16
58291 Světlá nad Sázavou
region Havlíčkův Brod
49.668007, 15.403934Mapa
Volné pokoje
  • 1.Lipnice nad Sázavou
  • 2.Dolní Město
  • 3.Dolní město4.Radostovice
  • 5.Pod Lipnicí
  • 6.Ústa pravdy
  • 7.Lipnice nad Sázavou
Délka trasy: 11,3 km
Časová náročnost: 3,5 h
Výchozí místo: Lipnice nad Sázavou
Cílové místo: Lipnice nad Sázavou
Značení trasy: zelená, žlutá a modrá
Období: léto

Dvanáctikilometrový výlet začíná v obci Lipnice nad Sázavou. K významným zdejším pamětihodnostem patří Památník Jaroslava Haška a jeden z nejmohutnějších českých hradů. Z náměstí turisté vyjdou po zelené značce a kousek pod městem odbočí ze silnice na polní cestu. Projdou okolo božích muk a pak už je značení v lese dovede ke Starému lomu.

Ve skalní stěně přímo nad hladinou zatopeného lomu je vytesaný jeden ze tří kamenosochařských monumentů, označovaných jako Národní památník odposlechu. Jedná se o plastiku Zlatý Voči. Okruh však vede dál po zelené značce kolem rybníku, z jehož břehu je pěkný výhled na siluetu Lipnice s hradem. Když se turisté napojí na silnici do Dolního Města, minou po pravici aktivně využívané lomy.

Na křižovatce silnic pokračují rovně po zelené až na náves do Dolního Města. Tam odbočí doprava směrem na Světlou nad Sázavou. Po pravé straně turiské uvidí kostel sv. Martina (jeden z Podlipnických kostelů) a pak ve vesničce Radostovice odbočí na žlutou značku a půjdou lesem. Po levé straně se skrývají další zatopené kamenné lomy.

Na rozcestí Pod Lipnicí odbočí na modrou značku a vrátí se do Lipnice nad Sázavou. Než ovšem odbočí spolu s modrou k hradu a na náměstí, nechají se vést ukazateli ke zbývajícím dvěma skalním monumentům nevšedního památníku. Nejprve si zajdou k lomu, kde jsou vytesaná Ústa pravdy, a poté se podívají ještě k Bretschneiderovu uchu, které je nejznámější.

Foto: Vladimír Kunc, archiv Vysočina Tourism