Příroda a zajímavosti v okolí Třebíče

V Třebíči je řada historických staveb i evropský unikát – zachovalá židovská čtvrť. V okolí se nachází Dalešická přehrada i Wilsonova skála.

Kontakt

Turistické informační centrum Třebíč - Národní dům
Karlovo náměstí 47
67401 Třebíč 1
region Třebíč
49.255562, 15.872675Mapa
Volné pokoje
  • 1.Třebíč
  • 2.Hartvíkovice
  • 3.Jaroměřice nad Rokytnou
  • 4.Wilsonova skála
  • 5.Vodní nádrž Dalešice
  • 6.Moravské Budějovice
Délka trasy: 87 km
Časová náročnost: 12 h
Výchozí místo: Třebíč
Cílové místo: Moravské Budějovice
Značení trasy: žlutá
Období: léto
Typ kola: horské, trekové

Výlet začíná návštěvou Třebíče a jejího unikátně zachovalého starého židovského hřbitova a židovského města, které bylo zařazeno na seznam památek UNESCO. Pod ochranou této mezinárodní instituce je také románsko–gotická bazilika sv. Prokopa spolu s objektem bývalého benediktinského kláštera.

Autem pak můžete dojet do vesničky Hartvíkovice, odkud se dáte pěšky na příjemný tříkilometrový okruh k Wilsonově skále. Turisté půjdou po žluté směr Wilsonova skála – vyhlídka. K prohlídce Dalešické přehrady a jejího bezprostředního okolí mohou využít výletní loď Horácko.

Dalším cílem je město Jaroměřice nad Rokytnou. Nachází se tady jeden z největších zámeckých komplexů v Evropě, na který na západě navazuje majestátní kostel sv. Markéty.

Pokud vám zbude volný čas, můžete navštívit osm kilometrů vzdálené Moravské Budějovice s cenným historickým centrem. Stojí tady řada zajímavých staveb včetně zámku, kde nyní sídlí Muzeum řemesel.

Foto: archiv Vysočina Tourism, Jaroslav Horák, Jakub Mertl – archiv město Třebíč