Pohádková Panenská - místo plné aktivit a zážitků v přírodě

Můžete si vybrat, jestli půjdete 4 km lesem a zažijete příběh pohádkové stezky, zůstanete si hrát na dětském hřišti a projdete si Hastrmanovu ekostezku nebo se vydáte na rozhledny či objevovat skryté kešky. Pokud by Vám to nestačilo, můžete si půjčit koloběžky a poznávat skryté krásy okolí.

Kontakt

Agentura Free Time Jemnice, z.s.
67531 Jemnice
region Třebíč
49.001598, 15.499324Mapa
Volné pokoje
Délka trasy: 4 km
Období: léto, zima

Vydáte-li se na výlet do Pohádkové Panenské, objevíte místo plné aktivit a zážitků, které Vás zabaví třeba i na celý den. Pohádkovou Panenskou najdete v malé obci Panenská mezi Jemnicí a Slavonicemi.  Většina aktivit je celoročně volně přístupná.

 

Pohádková stezka aneb putování malého Človíčete
Pohádková stezka je dlouhá 4 km a vede po lesních a asfaltových cestách v okolí obce Panenská. Jedenácti zastaveními vás provede malé, vnímavé, zvídavé a hravé Človíče.

Na každém zastavení najdete informační tabuli s pohádkovým příběhem a soutěžním úkolem. Jsou zde umístěny i lavičky, na nichž si můžete dopřát dostatek času ke splnění úkolu nebo jen k odpočinku. Setkáte se zde s různými pohádkovými postavami a prožijete kouzelná dobrodružství. Každé zastavení totiž reprezentuje charakteristická dřevěná socha postavy, jež je součástí pohádkového příběhu. Některá zastavení jsou navíc doplněna o herní prvky pro děti.
Splnění soutěžních úkolů zapíšete do brožurky, kterou si můžete zdarma vyzvednout na začátku pohádkové stezky na dětském hřišti u infobudky nebo v Turistickém informačním centru v Jemnici. Za vyplněnou brožurku čeká účastníky po návratu malá odměna, kterou si v letní sezóně mohou vyzvednout přímo v infobudce nebo pak v Turistickém informačním centru v Jemnici.

Hastrmanova ekostezka
Další aktivitou je Hastrmanova ekostezka u malého rybníčka na začátku pohádkové stezky. Vydat se můžete na 200 metrů dlouho procházku kolem vody s devíti zastaveními. Stezka je ukončena ekobludištěm. Rybníček lemují i tematické dřevěné sochy jako je vodník, hastrman a sumec.
Propagační materiál potřebný ke splnění úkolů si můžete vyzvednout na dětském hřišti v infobudce (vedle Hastrmanovy ekostezky) nebo v Turistickém informačním centru v Jemnici.

Rozhledny
Pohádková Panenská nabízí také možnost vydat se na rozhledny, které jsou celoročně volně přístupné.
Rozhlednu u sovy najdete na trase pohádkové stezky. Postavena byla v roce 2020 na vrcholu Sedlo v nadmořské výšce 600 mnm. Je nejvyšším bodem pohádkové stezky a nabízí výhled do vzdáleného okolí.
Rozhledna pod lesem je menší a poskytuje krásné pohledy na obec Panenskou, kde mimo jiné můžete vidět např. nově opravenou kapličku sv. Jakuba. K rozhledně se dostanete z posledního zastavení pohádkové stezky (Obrova bota). Odtud je to cca 270 m po značené cestě.

Dětské hřiště
Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv aktivitu v Pohádkové Panenské, výchozím místem bude vždy dětské hřiště. To nabízí dětem aktivní vyžití a rodičům místo k odpočinku a relaxaci. Součástí dětského hřiště je i kryté posezení a ohniště pro opékání buřtů. Potřebné vybavení si lze v letních měsících zapůjčit u obsluhy infobudky. Zde je také k zapůjčení drobné sportovní vybavení jako míče, petanq, pálky na soft tenis a další.

Infobudka
Infobudku najdete na dětském hřišti. Zde si můžete zakoupit reklamní předměty, drobné občerstvení nebo získat propagační materiály k pohádkové stezce a dalším nabízeným aktivitám. Pokud budete chtít, zapůjčíme Vám tu i koloběžky nebo vybavení k opékání buřtů. Infobudka je v provozu po celou letní sezónu. V případě, že je infobudka zavřená, tak funguje za příznivého počasí pohádková samoobsluha.

Otevírací doba infobudky:
červenec, srpen: denně od 10:00 – 18:00


Půjčovna koloběžek v Panenské u Jemnice
Na pohádkovou stezku se nyní můžete vypravit nejen pěšky, ale i na koloběžkách. Ty jsou v období letní sezóny k zapůjčení na samém začátku pohádkové stezky a to na dětském hřišti u obsluhy infobudky. V nabídce jsou jak koloběžky pro nejmenší děti, tak i pro dospělé. Navíc jsou zde k zapůjčení i dvě odrážedla pro úplně nejmenší děti. Cílem našeho projektu není jenom půjčit Vám koloběžku, ale poskytnout Vám kompletní servis od doplňků až po tipy na výlet.

Informace o ostatních doporučených trasách získáte u obsluhy při zapůjčení koloběžek.
Provoz půjčovny mimo letní sezónu pouze po předchozí domluvě.

Pokud uvažujete o zapůjčení koloběžky, přečtěte si prosím následující podmínky:

  • Minimální výpůjční doba je 1 hodina.
  • Požadujeme vratnou kauci ve výši 200,- Kč za každou koloběžku/odrážedlo (dále jen koloběžku).
  • Každá další započatá hodina nad rámec výpůjční doby bude účtována dle aktuálního sazebníku.
  • Zapůjčení koloběžek se řídí všeobecnými obchodními podmínkami a provozním řádem půjčovny.
  • Koloběžky půjčujeme na základě předložení platného občanského průkazu.
  • Zapůjčit koloběžku si může pouze osoba starší 15 let. V případě, je-li nájemce mladšího věku, lze sjednat půjčení pouze na doprovodnou dospělou osobu.
  • Půjčovna koloběžek je součástí Pohádkové Panenské, která nabízí řadu dalších aktivit v obci (pohádková stezka, Hastrmanova ekostezka, rozhledny, dětské hřiště, stezka smyslů,...).