Pouť na Křemešník se zastávkou U Zmátlů

Poctivou domácí kuchyni ocení každý turista unavený po celodenním výletu. Zastavte se U Zmátlů a ochutnejte některý z tradičních pokrmů připravených ze sezónních surovin. V každém ročním období dostanete to, co k němu patří.

Kontakt

Sázava 27
39301 Pelhřimov
region Pelhřimov
49.393887, 15.330129Mapa
Volné pokoje

V letních měsících například čerstvé ryby ze sádek nedalekých chovů, či jahodové a borůvkové dezerty. V zimě se můžete těšit na svatomartinské menu doplněné mladými víny z vinárny nebo vychlazeným krušovickým pivem.

A kam na ten výlet? Rozhodně na Křemešník. Známé poutní místo opředené mnoha pověstmi. Objevíte tady studánky s léčivou vodou, která vás v parném počasí příjemně osvěží. K jedné z nich, Stříbrné, dojdete po naučné stezce. Jejích osm zastavení vás provede přírodními zajímavostmi místa i kulturními památkami, z nichž tou nejviditelnější je kostel Nejsvětější Trojice, který je během sezony přístupný. Váže se k němu pověst z doby dolování stříbra v regionu.

A kam dál? Na rozhlednu Pípalku přece. Z výšky 40 metrů zahlédnete třeba i hrady Lipnice a Roštejn, Čeřínek, Špičák a Javořici, Žďárské vrchy či Krkonoše nebo Šumavu.