Po stopách Václava Vejmluvy

Opat Vejmluva se narodil v Brně a nikdy nezapomněl na místa svého dětství. Když do Žďáru pozval architekta Santiniho, začal mezi jinými významnými stavbami připravovat také připomínku
svého příchodu do žďárského kláštera.

Kontakt

49.562634, 15.939241Mapa
Období: léto

Podél cesty od východních hranic klášterního panství tak vznikla řada významných stavebních památek připomínajících spolupráci nejvýznamnějšího žďárského opata a skvělého barokního architekta.

Své putování můžete zahájit na vlakové stanici v Rožné u Bystřice nad Pernštejnem. Tam vás dopraví železniční spojení od Žďáru nad Sázavou nebo od Brna. Pěšky či na kole se pak vydáte po stopách opata Václava.
Na konci této poutní cesty se před vámi objeví kopule kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře a pod ním sídlo Václava Vejmluvy, bývalý cisterciácký klášter ve Žďáře nad Sázavou.

  • Kostel sv. Petra a Pavla Horní Bobrová

Původní gotický kostelík upravil Santini tak, že otočil jeho orientaci a k původnímu presbytáři přistavěl novou chrámovou loď. Samotné vstupní průčelí pak nese odkazy na vrcholnou italskou architekturu, tak jak se s ní architekt seznámil při svých studijních cestách.

  • Kostel sv. Václava Zvole

Kostel je poctou nejen zemskému patronu, ale také opatu Vejmluvovi, který byl pokřtěn stejným jménem. Kopule kostela, zdobená lucernou ve tvaru knížecí čapky, se odráží v hladině rybníka a nad vstupem do kostela najdete i symbol dvojitého W, počátečního
písmene jména obou patronů. 

 

  • Panská hospoda a hospodářský dvůr Ostrov nad Oslavou

Cesta do žďárského kláštera není tvořena pouze chrámovými stavbami. Hostinec v Ostrově nad Oslavou Santini postavil jako poctu svému pohostinnému příteli Václavu Vejmluvovi na půdorysu písmene W.

www.hostinec-santini.cz/kontakt2
Památka není přístupná veřejnosti

  • Kostel Navštívení Panny Marie Obyčtov

Kostel je postaven na půdorysu připomínající tvar želvy. Santini do něj vložil biblický odkaz na dobrou ženu. Ta stejně jako želva nikdy neopouští svůj domov, stejně jako želva zbytečně nemluví a stejně tak je stálá ve své víře.

Nebyla nalezena žádna položka.