Duše Regionu Renesance: za kláštery a kapličkami Vysočiny

Vyrazte na kole za méně známou historií. Trasa, která vede po lesních samotách a kopcích Regionu Renesance, vám představí bohabojnou duši Vysočiny.

Kontakt

Kraj pod Javořicí, z. s.
nám. Zachariáše z Hradce 4
58856 Telč
region Jihlava
Volné pokoje
Délka trasy: 41 km
Časová náročnost: 4 h
Výchozí místo: Nová Říše
Cílové místo: Nová Říše
Povrch/terén: Silnice III. tř., asfalt, cyklostezky, lesní a polní cesty
Období: léto
Typ kola: horské, trekové

Objevte krásy tzv. Regionu Renesance. Ačkoli doba renesance oslavovala více tělo než ducha, chudý kraj Vysočiny byl vždy ukotven hluboko v náboženských tradicích. Štědrost pánů a víra prostého lidu v krajině budovaly a udržovaly svatostánky – kláštery, poutní místa i prosté kaple.

I když se nad slávou pánů a měst zavřela voda, stánky ducha přetrvaly dodnes. Tato trasa vás zavede mimo proslulá centra turistiky do lesních samot a výšin kopců. Skrze posvátná místa pak objevíte duši kraje Vysočina.

Popis trasy aneb Kudy vyrazit

Start výletu najdete v duchovním centrum regionu. Jde o premonstrátský klášter v Nové Říši. Jeho budovy zářící ve slunci a vysoké dvouvěží opatského kostela sv. Petra a Pavla připomínají atmosféru slavných poutních míst, takže si na upraveném náměstí připadáte jako ve slunné Itálii. Právě tady se vám dostane vhledu do duchovních dějin regionu.

První kilometry po stezkách světců i pánů vás zavedou do někdejšího sídla zakladatelů novoříšského kláštera, dnešní obce Červený Hrádek na jihočeské straně krajské hranice. Z původního sídla už zbyly jen valy, a tak odtud překonáte potok a po trase 5124 vyšlapete na lesnatý hřeben, kde narazíte na Greenway Regionu Renesance. Příjemná hřebenová silnička vás provede lesními komplexy až k myslivně sv. Magdaléna, což je vlastně bývalá kaple přebudovaná k bydlení. Trasu greenway opět opustíte a silnicí vyšplháte do Krasonic.

Důvodem návštěvy zde je poutní kaple Narození P. Marie na Humberku s krásným výhledem do kraje. Po návratu do Krasonic se váš další poutní cíl nachází až po 15 km. Přes Zdeňkov a Rozseč se držte značení cyklotrasy 5092. Tu opusťte těsně před sjezdem do Staré Říše a v Markvarticích pak snadněji překonáte frekventovanou silnici č. 23. Polní cestou se v Salaticích opět napojte na silnici a cyklotrasu 5092. Před hlavní silnicí ale sjeďte vlevo na lesní cestu a na dalším rozcestí opusťte i značení a asfaltkou vpravo dorazíte do Hladova.

Vaší další zastávkou je Rodinný pivovar Pospíchalů. Tato zastávka úzce souvisí s celým putováním, protože pivovar se hlásí k tradicím novoříšského klášterního pivovaru. Byla by škoda toto místo minout. Z Hladova vás krásná asfaltka povede lesními komplexy až na samotu Nepomuky. U romantické kapličky sv. Jana narazíte opět na greenway, jejíž značení vás dovede lesními a polními cestami zpět do Staré Říše.

V obci zamiřte ke kostelu Všech svatých, díky tomu znovu překročíte nebezpečnou silnici č. 23 na co nejpříhodnějším místě. Z Říše pokračujte dále po silnici. Pokud máte dost času a sil, můžete se vrátit na greenway, která míří do Bohuslavic polními cestami o něco víc vpravo od silnice. Za Vápovicemi uhněte do centra Bohuslavic ke zdejšímu proslulému Hospodářskému dvoru. Areál už dávno není jen obyčejnou zemědělskou farmou, ale najdete tu vyžití pro celou rodinu – od minizoo a herny pro děti přes keramickou dílnu, restauraci a stylové ubytování až po posilovnu nebo originální domácí pálenici s ochutnávkou. Občerstveni na závěr trasy dojedete po cestě okolo silnice zpět na novoříšské náměstí u kláštera.

Foto: Aleš Motejl, Hospodářský dvůr Bohuslavice, Vladimír Kunc.