Z Pelhřimova za chloubou židovské kultury

Trasa po pokladech Pelhřimovska začíná na centrálním Masarykově náměstí u turistického informačního centra. Chceme-li na úvod navštívit některou z četných pelhřimovských památek, je nejlepší začít přímo v renesančním Šrejnarovském domě, kde vedle infocentra nahlédnete do Pelhřimovského pekla nebo síně slavných pelhřimovských rodáků Oldřicha a Lubomíra Lipských (První české MÚZYum).

Kontakt

Vysočina West, z. s.
Třída Legií 1115
39301 Pelhřimov
region Pelhřimov
Volné pokoje
Délka trasy: 41 km
Časová náročnost: 3 h
Výchozí místo: Pelhřimov
Cílové místo: Pelhřimov
Povrch/terén: Silnice III. tř., asfaltové místní komunikace
Období: léto
Typ kola: horské, trekové

Dále se nabízí zámek s Muzeem Vysočiny nebo vyhlídkovou věž kostela sv. Bartoloměje. Hradby města Pelhřimova opustíte Solní bránou po cyklotrase č. 1219 směrem na Vlásenice. O 3 km dál dorazíme k zámku Proseč v osadě Proseč - Obořiště. Zámek můžeme zhlédnout jen z exteriéru, neboť uvnitř sídlí domov pro seniory. Zámecký park přístupný několika brankami ukrývá 500 let starý mohutný Havlíčkův dub. Náš Jihozápadní směr jízdy obracíme k SZ a po 2 km sjíždíme do Nové Cerekve. Dnes pouze městys, avšak se všemi atributy někdejšího města, je proslulý židovskou stopou, kterou tu zanechala silná židovská komunita.

Cerekví projedeme od jihu na sever, kde se dostaneme do bývalé židovské čtvrti, a nemineme po pravé straně cesty zejména výraznou stavbu opravené synagogy, případně židovský hřbitov. Za Cerekví nás čeká dlouhá míle Pelhřimovskem až do Červené Řečice. Cesta po silnicích a silničkách zvlněnou polní krajinou není bez zajímavosti. Hned u sousední vesnice Stanovice se setkáme s vesnickou zástavbou typické „okrouhlice“. 


Za Stanovicemi dáme velký pozor při křížení frekventované silnice č. 19 a v Pejškově zahneme hned na začátku obce na Lipici. Tuto další vesnickou „okrouhlici“ protneme směrem na Bítětice k samotě nazvané Bacovská hospoda, snad dle někdejšího zájezdního hostince, a u Milotiček se k nám připojí cyklotrasa č. 1218, s níž už dorazíme do Červené Řečice. Někdejší (arci)biskupské město, jak by se Řečice dala vznešeně nazvat, se sice může chlubit znovu vráceným městským titulem, hlavní chlouba – renesanční zámek – povstal z popela a po rozsáhlé rekonstrukci je v plné své kráse otevřen veřejnosti.

Snad mu v tomto ohledu pomůže i titul národní kulturní památky. Po obkroužení zámku opustíme Řečici okolo kostela sv. Magdalény v doprovodu žluté turistické značky, která nás dovede k silnici a záhy k hladině přehrady Trnávka. Malebným zákoutím okolo přehrady snad neubere na kráse méně kvalitní cesta, po chvíli se však opět dostáváme na asfaltku, jež nás vede do osady Brtná. Výjezd od přehrady do kopců nás obrací k návratu do startovního města Pelhřimova.

Přes Svépravice a Pobistrýce sledujeme zpovzdálí údolí potoka Hejlovka, které překonáme u Krasíkovic. Na trase se nedržíme cyklistického značení, snad jen během posledního úseku k Raděnínu. Odtud můžeme pokračovat krásnou novou asfaltkou okolo Raděnínského rybníka, která naváže na cyklostezky v Městských sadech Pelhřimova. A to už jsme zpět v centru města, kde se po cyklovyjížďce pohodlně usaďte v některé z místních kaváren a vychutnejte si něco dobrého.

Foto: Roman Šulc, Martin Dubský, m-Ark